Foto: F64

Bijušā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša lietā aizdomās tiek turēta arī advokāte Ieva Ramiņa un bijušais biroja darbinieks Andrejs Vasiļevičs, svētdienas vakarā ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Kā klāsta raidījums, Vilnīti, Vasiļeviču un Ramiņu policija tur aizdomās par kukuļa piesavināšanos. Kāda Polijā bāzēta kompānija maksāja Vilnīša firmai 135 tūkstošus, lai tā palīdz izkārtot licenci maksājumu iestādes darbībai, taču licenci tā neieguva. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) to atteica.

Pirms vairāk nekā trim gadiem Polijas kompānija "GPN Data EUROPE" iegādājās firmu Latvijā, lai saņemtu licenci maksājuma iestādes darbībai. Tas ļautu kompānijai sniegt pakalpojumus visā Eiropas Savienībā. Šādiem uzņēmumiem jāiziet stingra procedūra FKTK.

Poļiem radās grūtības licences saņemšanai. Kompānijai bija jāatklāj patiesā labuma guvējs, naudas izcelsme un jāuzrāda brīvie līdzekļi. Firma FKTK prasības nevarēja izpildīt.

"GPN Data Latvia" vērsās pēc palīdzības Vilnīša firmā, un 2016. gada nogalē pārskaitīja tai 135 tūkstošus eiro. Policija domā, ka poļi deva naudu, lai Vilnītis uzpirktu FKTK amatpersonas. Iesaistītie to noliedz. Vilnīti uzrunāja viņa kādreizējais KNAB kolēģis Andrejs Vasiļevičs. Viņš bija "GPN Data Latvia" darbinieks.

Vilnītis licences kārtošanā iesaistīja zvērinātu advokāti Ievu Ramiņu. Viņas birojā pirms daudziem gadiem praktizēja pašreizējais FKTK padomes priekšsēdētājs Pēters Putniņš. FKTK apstiprina, ka advokāte nākusi uz sarunām. Sarunas ilgušas vairākus mēnešus, taču bez firmai vēlamā rezultāta.

Kā norāda raidījums, lietā ir daudz neskaidrību: policija nav noskaidrojusi FKTK personu, kurai kukuli bija plānots nodot. Tāpat nav skaidrs, kāpēc lieta nebija KNAB kompetencē.

Jau ziņots, ka aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Vilnītis iesaistīts kriminālprocesā par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Tāpat ziņots, ka 1973. gadā dzimušo Vilnīti nesen aizturēja Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde. Bijušais KNAB priekšnieks iepriekš teica, ka nekomentēs savas aizturēšanas iemeslus.

Vilnītis par KNAB priekšnieku kļuva 2009. gadā, bet no šī amata Saeima viņu atbrīvoja 2011. gadā. Toreiz speciāli izveidota komisija ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadībā trīs mēnešus vērtēja Vilnīša atbilstību amatam, līdz nāca klajā ar atzinumu, ka Vilnītis KNAB priekšnieka amatam neatbilst, jo viņš savā darbā esot pieļāvis virkni dažādu pārkāpumu.

Pirms kļūšanas par KNAB priekšnieku Vilnītis strādājis toreizējās Latvijas Policijas akadēmijas Civiltiesību zinātņu katedrā un Juridiskajā koledžā par lektoru. Viņš bijis Iekšlietu ministrijas Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieka vietnieks, Iekšlietu ministrijas Personu aizsardzības dienesta nodaļas priekšnieks, Iekšlietu ministrijas Organizētās noziedzības apkarošanas biroja sevišķi svarīgu lietu inspektors un galvenais inspektors.

2017. gada pašvaldību vēlēšanās viņš bija Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) Rīgas mēra amata kandidāts.

"Firmas.lv" dati liecina, ka Vilnītim pieder uzņēmumi "Information agency" un "NV & Co". Policijas mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka "Information agency" ir licencēta detektīvsabiedrība.

"Information agency" pagājušajā gadā strādāja ar 72 550 eiro lielu apgrozījumu, bet ar 52 754 eiro lieliem zaudējumiem. "NV & Co" pērn apgrozīja 36 000 eiro un strādāja ar 10 960 eiro lielu peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!