Foto: Valsts policija
Ogres rajona prokuratūras prokurore jūnija vidū tiesai nodevusi krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības saukts ugunsdzēsējs, kurš neatliekamu dienesta pienākumu pildīšanas laikā 2015. gada 13. janvārī izraisīja traģisku avāriju pie Ķeguma.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 2015. gada 13. janvārī uz autoceļa Rīga-Daugavpils pie Ķeguma notika smags ceļu satiksmes negadījums, kurā cieta piecas automašīnas un bojā gāja divi cilvēki. Savainojumus un traumas guva trīs cilvēki, no kuriem divi bija ugunsdzēsēji. Dodoties uz notikuma vietu, uz slidenā ceļa ugunsdzēsības un glābšanas dienesta autocisterna iekļuva negadījumā.

Kā portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūras preses pārstāve Kristīne Sutugina, ugunsdzēsējs, pildot dienesta pienākumus, izraisījis ceļu satiksmes negadījumu, kurā bojā gājuši divi cilvēki, bet divi citi pasažieri guvuši vidēja smaguma miesas bojājumus.

Lēmums par krimināllietas nodošanu tiesai liecina, ka pērnā gada 13. janvārī apsūdzētā persona pildīja neatliekamus dienesta pienākumus, proti, vadīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) operatīvo transportlīdzekli ar ieslēgtiem speciālajiem gaismas signāliem. Automašīna brauca pa autoceļu A6, Rīga-Daugavpils, dodoties atbrīvot personas, kas iespiestas grāvī ieslīdējušā transportlīdzeklī.

Ceļa posmā ārpus apdzīvotas vietas ugunsdzēsējs nav rīkojies tā, lai neradītu satiksmei bīstamas vai satiksmi traucējošas situācijas, skaidroja prokuratūrā.

Neņemdams vērā meteoroloģiskos apstākļus un ceļa stāvokli, kā arī dienesta auto stāvokli un īpatnības ugunsdzēsējs nebija izvēlējies braukšanas ātrumu, kas nodrošina satiksmes drošību.
Prokuratūra noskaidrojusi, ka dienesta automašīna vadīta diennakts tumšajā laikā, turklāt laiks bijis apmācies, savukārt asfaltbetona brauktuve bijusi slapja un apledojusi. Braukšanas virzienā bijis garenkritums lejup un lēzens līkums pa kreisi.

Līdz ar to transportlīdzeklim sākusies sānslīde. Pārvietojoties sānslīdē un daļēji sasveroties uz kreisajiem sāniem, transportlīdzeklis iebraucis pretējā braukšanas joslā, izraisot sadursmi ar vieglo transportlīdzekli. Pēc sadursmes VUGD automašīna uzkritusi vieglajai automašīnai virsū.

Sadursmes brīdī vieglais transportlīdzeklis ar četriem pasažieriem bija apstājies un neatradās kustībā.

Ceļu satiksmes negadījumā no gūtajām traumām mira divi pasažieri un divi pasažieri guva vidēja smaguma miesas bojājumus.

Prokuratūra ugunsdzēsēju lēmusi saukt pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 260. panta 2. daļas, kas bija Krimināllikuma redakcijā līdz 2015. gada 3. decembrim. Par viņam inkriminētajiem pārkāpumiem vīrietim tiesa kā sodu var piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem.

Lieta izskatīšanai nodota Ogres rajona tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!