Foto: Shutterstock

Grīdas segumu kopšana nebūt nav tas vieglākais mājas darbs, it īpaši tad, ja katrā istabā tas ir atšķirīgs. Lai nemaldītos instrukciju gūzmā un katru grīdas segumu koptu atbilstoši tā prasībām, iepazīstinām ar portāla realsimple.com sniegtajiem padomiem, kā kopt un mazgāt linojelu, parketu, flīzes un citus grīdas segumus.

Lamināts

Lamināts ir viens no biežāk sastopamajiem grīdas segumiem mājokļos, tāpēc par tā pienācīgu apkopi noteikti būtu jāzina katram tā īpašniekam. Lamināts gan neprasa tik īpašas rūpes kā dabīgais akmens vai parkets, tomēr savas īpatnības tam piemīt, kuras vajadzētu ņemt vērā, lai grīdas segums ilgāk un labāk kalpotu. Ikdienas grīdas uzkopšanā ieteicams putekļu sūcēju vienmēr uzstādīt tā, lai pacēlums sūkšanas portam būtu paaugstināts, tādā veidā nesaskrāpējot grīdas virsmu. Lamināts par sevi liks manīt, ja kādā vietā būs ilgi palicis ūdens, tāpēc jebkuru slapjo traipu pēc iespējas ātrāk novērs, citādi ar laiku segumam parādīsies plaisas vai arī tas uzpamps. Tomēr lamināts nav izņēmums un bez sausās uzkopšanas tam nepieciešama arī mitrā uzkopšana. Šajā gadījumā uzmanība jāvērš uz to, ka laminātu nedrīkst pakļaut lielai ūdens iedarbībai. Grīdas mazgāšanai ir jābūt mitrai, taču tā nekādā gadījumā nedrīkst būt slapja, lai mitrums nenonāktu šuvēs un tas nekaitētu grīdas seguma kvalitātei.

Korķa grīdas segums

Lai arī šis nav visbiežāk sastopamais grīdas segums, tomēr vairums ir novērtējis tā priekšrocības, jo tas apvieno visas vēlamas īpašības grīdas segumu izvēlē. Tā kā šis grīdas segums ir dabisks materiāls, tad tam nepieciešama īpaša apkope. Korķa grīdas seguma kopšanā ieteicams izmantot putekļu sūcēju, mitru lupatiņu un kādu maigu tīrīšanas līdzekli. Ja ir nepieciešama mitrā korķa grīdas seguma kopšana, tad siltā ūdenī iejauc pāris ēdamkarotes etiķi un pilienu šķidrās ziepes. Bez kratīšanas sajauc visas sastāvdaļas un izsmidzini to uz grīdas seguma, tādā veidā traipu notīrīšana būs divtik viegla, jo etiķis dezinficēs, bet ziepes palīdzēs novērst radušos traipus.

Cietkoksnes grīda

Pēdējos gados arvien vairāk tiek izvēlēts cietkoksnes grīdas segums, jo tas ļoti labi izskatās, labi kalpo un ir arī viegli kopjams, ja vien ir zināmas nianses, kas jāievēro. Sausā veidā grīdas uzkopšana ir ļoti vienkārša – to var darīt ar jebkuru rīku, bet mitro uzkopšanu ieteicams veikt ar mikrošķiedras lupatiņu vai jebkuru citu samitrinātu lupatiņu, taču grīda tāpat kā lamināts nedrīkst būt slapja. Ja šis grīdas segums ir ieeļļots, tad noteikti jāseko līdzi tam, lai grīda regulāri tiktu atjaunota ar eļļas kārtu, citādi segums kļūs sauss un nespodrs.

Linolejs

Tikpat iecienīts kā lamināts, mājokļos sastopams arī linolejs, kas ir salīdzinoši viegli kopjams. Šim grīdas segumam ir ieteicama mitrā uzkopšana vismaz reizi nedēļā, šajā procesā var izmantot ziepjūdeni, taču jebkurā gadījumā pēc mazgāšanas segums ir jāpārslauka ar sausu drānu, citādi tas ar laiku piebriedīs un deformēsies. Noteikti neizmanto karstu ūdeni, jo tādā veidā var sabojāt tekstūru un seguma krāsu. Tā kā šim segumam kaitē jebkādas abrazīvas vielas, tad sausajā uzkopšanā izmanto rīkus, kas neskrāpē virsmu. Lai linolejs kalpotu ilgāk un saglabātu savu sākotnējo izskatu, to ieteicams iesmērēt ar pernicu vai augu eļļu, lai segums neizžūtu.

Flīžu grīdas

Flīžu grīdas segumi ir pateicīgi gan vasarā, kad tie patīkami atvēsina, bet ziemā, kad tas ir apsildāms un silda mūsu kājas, tāpēc šis segums sastopams ne tikai vannasistabā, bet arī virtuvē un koridorī. Arī flīžu kopšana prasa savas rūpes, un šeit jāievēro, lai netiktu izmantoti tīrīšanas līdzekļi uz skābju bāzes, kā arī spēcīgi līdzekļi, kas parasti tiek izmantoti tualešu tīrīšanai, jo tad cietīs flīžu šuves. Flīžu kopšanā jāizvairās no abrazīviem rīkiem, piemēram, cietām birstēm un metāliskiem sariem, jo spīdīgas flīžu virsmas saskrāpēsies, tāpēc vislabāk izmantot kādu mīkstu grīdas mazgāšanas slotu vai lupatu, kas iemērkta siltā ziepjūdenī. Arī flīžu kopšanā var izmantot līdzekli uz ūdens, etiķa un piliena šķidro ziepju bāzes, kas lieliski attīrīs piekaltušus traipus un dezinficēs grīdas virsmu. Flīžu grīdas segumiem nevēlami ir abrazīvi netīrumi, kas var rasties no smiltīm un putekļiem, tāpēc šajos gadījumos jāievēro regulāra sausā grīdas uzkopšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!