Ugunsgrēkā Rīgas cirka ēkā, Merķeļa ielā, ceturtdien bojā gājis viens pitons, portāls "Delfi" uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Jau ziņots, ka ugunsgrēks izcēlies grimētavā otrajā stāvā. VUGD informēja, ka dzēšanas darbi bijuši apgrūtināti ēkas sarežģītās konstrukcijas dēļ, līdz ar to pitons gājis bojā no spēcīgā sadūmojuma cirka telpās. Citu cietušo un bojā gājušo - nedz dzīvnieku, nedz cilvēku - ugunsgrēkā nav.

Uzreiz pēc ierašānās ugunsdzēsēji no Rīgas cirka telpām izglābuši dzīvniekus. Ugunsdzēsējiem izdevies liesmas lokalizēt, bet dzēšanas darbi joprojām turpinās. Kopējā degšanas platība bijusi 120 kvadrātmetri.

Ugunsgrēka likvidēšanā un dzīvnieku glābšanas darbos kopumā darbojušies vairāk nekā 50 ugunsdzēsēji. Notikuma vietā atradušās 12 tehnikas auto.

Patlaban dzīvnieki joprojām atrodas pie Rīgas cirka ēkas un atpakaļ telpās netiks vēl laisti līdz brīdim, kad ugusndzēsēji būs pārliecinājušies, ka ugunsnelaime ir likvidēta.

No minējumiem par ugunsnelaimes iemesliem VUGD atturas.

Ugunsgrēka dēļ pilnībā bloķēta satiksme Alfrēda Kalniņa ielā, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Rīgas centrā ceturtdienas pēcpusdienā veidojas sastrēgumi – kavēta transportlīdzekļu kustība ir Marijas ielas un 13.janvāra ielas posmos, kā arī 13.janvāra ielā un Stacijas laukumā, liecina „Balticmaps.lv” informācija.

Rīgas cirka ēka atzīta par valsts nozīmes arhitektūras pieminekli. Ēka tapusi pirms vairāk nekā simt gadiem - 1888.gadā. 1878.gadā zemes gabalu, uz kura uzbūvēts cirks, savā īpašumā iegādājās tolaik slavenais cirka mākslinieks Alberts Salamonskis.

Sākotnēji ar viņa vārdu tiek saistīta koka cirka ēka izrādēm vasaras periodā, kas kopš 1873. līdz 1887.gadam atradās laukumā tagādējo Brīvības, Tērbatas un Elizabetes ielu krustojumā. Savā laukumā Merķeļa ielā 4 uzslietajā pagaidu koka cirka ēkā Salamonskis pirmizrādi sarīkoja 1888.gada 29.maijā. 1888.gada 25.decembrī jau tika atklāts cirka nams, kurš kalpo vēl šodien.

Par Rīgas cirka projekta autoru un arhitektu kļuva Jānis Fridrihs Baumanis. Cirka ēka ir unikāla, jo tās kupola konstrukcija ir ļoti oriģināli izdomāta – tās pamatā ir visparastākās dzelzceļa sliedes. Sešpadsmit kolonnas, kuras sastāv no trim kopā savienotām sliedēm, notur apaļo cirka kupolu.

Opā, deg Rīgas cirks!!!!— Alberts Dinters (@AlbertsDinters) March 19, 2015

Deg Rīgas cirks! :o— Ilze Oz (@ilzbeth) March 19, 2015

Ja tagad dzīvnieki, kuriem vispār nevajadzētu būt Rīgas Cirkā, cietīs, tam ir jābūt pēdējam pilienam tās iestādes slēgšanai, PUNKTS.
— Nadīna (@NadinaElekse) March 19, 2015

vienu zirdziņu nupat paspēja izvest āŗā no cirka— Elina Kursite (@elinakursite) March 19, 2015

Smagais!! 8 pažarnieki un pārējie. Gar Cirku nebrauciet!

A photo posted by @aakkis on

Darbinieki cer, ka visus dzīvniekus izdevies glābt. pic.twitter.com/pX7MIIkyfc— Arnis Krauze (@arniskrauze) March 19, 2015

Nupat no degošās ēkas izveda suņus. pic.twitter.com/uZIa1SDIED— Arnis Krauze (@arniskrauze) March 19, 2015

Degot tā cirka daļa, kur atrodas arī dzīvnieki. pic.twitter.com/IGMBCrE3L5— Arnis Krauze (@arniskrauze) March 19, 2015

Ugunsgrēks izcēlies cirka grimētavā, ēkā liels sadūmojums. Dzīvnieku glābšana turpinās.
— Arnis Krauze (@arniskrauze) March 19, 2015

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!