Cīņa ar korupciju Ukrainā gandrīz maksājusi dzīvību Latvijas uzņēmējam Andim Priedniekam, svētdien vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Priednieks, kā vēsta LTV, nodarbojas ar kokapstrādi Ukrainā un korupcijas žņaugus izjutis līdz mielēm. Par mata tiesu izvairījies no slepkavības mēģinājuma, ko, iespējams, sarīkojusi "meža mafija".

Tā Ukrainā dēvē valsts meža izsaimniekotājus un korumpētus ierēdņus. Kā sarunā ar LTV saka uzņēmējs, ukraiņu amatpersonas daudz runā par korupcijas apkarošanu, bet realitātē maz kas mainījies.

21. februāra vakarā Priednieks devies uz Tuļčinas pilsētu Viņņicas apgabalā. Viņš piestājis autobusa pieturā, lai izmestu tukšu cigarešu paciņu, un pēkšņi no garāmbraucošas mašīnas uz latviešu uzņēmēja auto raidīti šāvieni.

"Acīmredzot mani ir gaidījuši, jo dienu iepriekš no Ukrainas Drošības dienest bija zvans. Viņi mani brīdināja, ka nevajadzētu man vienam kaut kur braukāt. Lai esmu uzmanīgs. Tajā dienā es arī nekur nebraucu," LTV sacīja Priednieks.

Viņš pārliecināts, ka slepkavības mēģinājums saistīts ar korupcijas faktiem, ko atklājis. Viņa firma, kas ražo sporta inventāru, 2013. gadā noslēdza līgumu ar valsts mežsaimniecības uzņēmumu Viņņicas apgabalā par pamesta kokapstrādes ceha īri.

To sakārtoja, aprīkoja un sāka no oša celmiem ražot hūrlinga nūjas, ko eksportēja. Uzņēmējam solīts, ka cehu nodos ilgtermiņa nomā, taču kopš pagājušā gada vasaras iekārtas klusē. Pateikts, lai Priednieks vācoties prom. Nedienas sākās pēc tam, kad mežsaimniecības vadība sākusi prasīt kukuļus. Proti, 500 dolāru.

"Domāju, ka uzņēmumam vajag. Prasīju kvīti. Teica, ka nevar, jo nav valūtas. Tad iedevu 5000 grivnu un prasu kases orderi... un tā vairākas reizes pēc kārtas. Līdz es sapratu, ka to naudu liek kabatā. Es beigās pateicu, ka nemaksāšu," intervijā LTV saka Priednieks.

Mežniecības direktoram neesot arī paticis, ka Priednieks daudz laika pavada mežā un redz, kā tiek izlaupīts valsts mežs.

"Te nekas nav mainījies. Vistīrākais korupcijas midzenis. Viņus neinteresē investori," stāsta Priednieks.

"Te ir sava sistēma, te ir savi maksājumi, jo nav jau noslēpums, ka katrs mežsargs nes naudiņu katru mēnesi mežzinim, mežzinis - konkrētam mežsaimniecības direktoram. Tas jau ar pusčemodānu brauc uz apgabalu," norāda Priednieks.

Janvārī apmēram 20 vīru iebrukuši cehā un sākuši nojaukt un izvest iekārtas, nesen kāds tīši sabojājis elektrības vadus, Priednieks dabūjis spēcīgu strāvas sitienu, pēc tam viņa automašīnai atskrūvēts ritenis, kas braucot nokritis. Uzņēmējs spējis savaldīt auto un izvairīties no traģēdijas, līdz beidzot - uz viņu šauts.

Ziņots, ka 3. februārī par atkāpšanos no amata paziņojis Ukrainas ekonomikas attīstības un tirdzniecības ministrs, bijušais Lietuvas pilsonis Aivars Abromavičs, liecina paziņojums ministrijas mājaslapā.

Kā galveno atkāpšanās iemeslu viņš norādījis asu pretestību reālam reformām, kas būtu nepieciešamas Ukrainas ekonomikas izaugsmei.

"Tas nav tikai politiskās gribas trūkums, bet gan tieši centieni paralizēt reformu procesu," sacījis Abromavičs.

Skaidrojot, kāpēc saskāries ar nozares pretestību, viņš pieminēja korupciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!