Foto: DELFI

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde novembrī Ludzas rajona prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtījusi kriminālprocesu par dažādu ieroču būtisku sastāvdaļu pārvietošanu pāri Latvijas robežai, portāls "Delfi" uzzināja VID.

2018. gada novembrī Terehovas muitas kontroles punktā veikta padziļinātā muitas kontrole Ukrainas pilsoņa vadītā automobilī, kurš brauca no Krievijas Latvijas virzienā. Pārbaudē konstatēts, ka automobilī esošajās mantās atrodas ieroču būtiskās sastāvdaļas – septiņi gabali 7,62 milimetru mašīnpistoles "PPSh-41" konstrukcijas magazīnas, deviņas 5,45 milimetru automātiskās triecienšautenes "AK" konstrukcijas ložmetēja "RPK" magazīnas, 97 gabali 7.62 milimetru pistoļu "TT" rūpnieciski ražotās patronu magazīnas un 16 desantnieku naži.

Par minēto faktu sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190.1 panta 1. daļas par stratēģiskas nozīmes preču, kuru aprite ir aizliegta vai speciāli reglamentēta, pārvietošanu pāri Latvijas robežai. 1954. gadā dzimušais Ukrainas pilsonis aizturēts un atzīts par aizdomās turēto personu.

Izmeklēšanā konstatēts, ka visi priekšmeti ir stratēģiskas nozīmes preces un tām ir nepieciešama stratēģiskas nozīmes preču kontroles komitejas izsniegta licence. Aizdomās turētajai personai nav izsniegta šāda licence.

Saskaņā ar "Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma" 6. panta pirmo daļu izņemtās 16 šaujamieroču patronu aptveres ir A kategorijas šaujamieroču sastāvdaļas. Saskaņā ar šo likumu fiziskām un juridiskām personām ir aizliegta A kategorijas ieroču, to munīcijas un sastāvdaļu aprite un izmantošana.

Aizdomās turētajai personai ir piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu, 21. novembrī kriminālprocess nosūtīts kriminālvajāšanas sākšanai Ludzas rajona prokuratūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!