Foto: DELFI
Augstākās tiesas (AT) Senāts ceturtdien noraidīja prokuratūras protestu par tiesas lēmumu, ar kuru atstāts spēkā attaisnojošais spriedums par ukraiņu uzņēmēja Oleksija Žarova slepkavību 2004.gadā Rīgā.

AT Senāta spriedums vairs nav pārsūdzams, un tas nozīmē, ka abiem lietā apsūdzētajiem vīriešiem - 1982.gadā dzimušajam Aļģim Bardauskam un 1966.gadā dzimušajam Andrejam Kļimovam - par apsūdzībām un apcietinājumā pavadīto laiku būs tiesības prasīt no valsts kompensāciju.

Rīgas apgabaltiesa apsūdzētos 2009.gadā attaisnoja, arī AT Krimināllietu tiesu palāta pirmās instances spriedumu atstāja negrozītu. Jau pēc pirmās instances sprieduma apsūdzētos atbrīvoja no apcietinājuma, kur viņi pavadīja krietnu laiku.

Prokuratūra pirmās instances tiesā abiem apsūdzētajiem lūdza piespriest mūža ieslodzījumu.

Bardauskam bija izvirzīta apsūdzība par to, ka pie viņa 2004.gada vasarā vērsās izmeklēšanā nenoskaidrotas personas ar lūgumu izpildīt Žarova slepkavību, lai turpmāk iegūtu cietušā biznesu.

Pēc prokuratūras domām, Bardausks vienojies ar Kļimovu, kurš tobrīd pildīja Žarova šofera pienākumus, kā arī ar izmeklēšana nenoskaidrotu personu vārdā Aļiks un vēl divām izmeklēšanā nenoskaidrotām personām, kuriem piedāvāja izpildīt uzņēmēja slepkavību. Tālāk Bardausks no izmeklēšanā nenoskaidrotas personas iegādājās spridzināmo ierīci, kas satur sprāgstvielu - heksogēnu.

Abi apsūdzētie un pārējie vienojušies, ka automašīna "Mercedes Benz G500" tiks uzspridzināta maršrutā no uzņēmēja dzīvesvietas līdz lidostai, proti, daudzu personu dzīvībai bīstamā veidā, jo šis kustības maršruts gāja cauri Rīgas biezi apdzīvotiem kvartāliem.

Bardausks kopā ar pārējiem ieradās Rīgā, uz kurieni Kļimovs atdzina Žarova automašīnu. Spridzeklis tika uzstādīts priekšējā pasažiera sēdekļa rajonā un bija līdzīgs 400 līdz 500 gramiem trotila ekvivalenta. Pēc tam Kļimovs automašīnu ar tajā uzstādīto spridzekli nogādāja uzņēmēja rīcībā.

2004.gada 10.augustā ap pusdienas laiku uzņēmēja automašīna, pie kuras stūres atradās cits uzņēmēja šoferis, uz Brīvības ielas tika uzspridzināta. Rezultāts bija šausminošs - uzņēmējs gāja bojā, šoferim un kādai gājējai, kas atradās netālu no automašīnas, tika nodarīti smagi miesas bojājumi.

Tolaik uzņēmēja slepkavība bija viens no skaļākajiem noziegumiem.

Žarovs darbojās nekustamo īpašumu biznesā. Viņam kopā ar vēl vairākiem uzņēmējiem piederēja a/s "Jūrmalas pērle".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!