Foto: F64
Valsts policijā vērsies antikvārs Artūrs Avotiņš un viņa dzīvesbiedre Jeļena Avotiņa - Jekateriničeva, lūdzot pievienot par Rīgas mēra Nila Ušakova e-pasta uzlaušanu sāktajai krimināllietai arī viņu liecības pret "Kompromat.lv", ceturtdien vēsta "Neatkarīgā".

Avotiņi sakās zinām vēl citus cilvēkus, kuri ir izteikuši gatavību rīkoties līdzīgi, jo cietuši no diskreditējošas informācijas šajā interneta vietnē.

Avotiņu ģimene vērsusies ar aicinājumu atsaukties iedzīvotājus, kurus "Kompromat.lv" apmelojis un apvainojis. "Mūsu ģimene jau ir nosūtījusi Valsts policijas priekšniekam Intam Ķuzim vēstuli ar lūgumu pieņemt mūsu liecības un dokumentus un pievienot tos krimināllietai, kas ierosināta pēc Ušakova ierosinājuma," apliecina Avotiņš.

Avotiņš uzskata, ka 2006.–2007. gadā viņš un sieva tikuši pakļauti apzinātai diskreditācijai, jo Jākobsons izmantojis melīgu informāciju, turklāt no "Kompromat.lv" pat esot izskanējis piedāvājums – ja Avotiņi piekritīšot samaksāt, tad internetā publicētos rakstus būšot iespējams izdzēst, vēsta "Neatkarīgā", atsaucoties uz Avotiņu vēstuli iedzīvotājiem.

"Mēs zinām, ka pretenzijas ir vēl citiem cilvēkiem," Neatkarīgajai sacījusi Avotiņa - Jekateriničeva. "Vismaz trīs tādas ģimenes zinām," viņas teikto papildināja Avotiņš. "Viens cilvēks man šodien piezvanīja un solīja rakstīt iesniegumu policijai," viņš "Neatkarīgajai" stāstīja otrdien.

Izklaides biznesa pārstāvis Marks Dubovskis neslēpj, ka pretenzijas viņam pret Jākobsonu ir, bet ar iesniegumu policijā tomēr nevērsīšoties. Viņš skaidro, ka formāli žurnālists neko nav samelojis, viņš izmantojis laikrakstā publicēto informāciju, bet sakompilējis to tendenciozi un sev izdevīgā veidā.

Jau ziņots, ka Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) elektroniskā pasta uzlaušanas lietā aizturēto portāla "kompromat.lv" pārstāvi Leonīdu Jākobsonu nepaturēs apcietinājumā.

Portālā "kompromat.lv" tika publicētas Ušakova 2008.gada e-pasta vēstules, kas tika sūtītas toreizējam Krievijas vēstniecības padomniekam Aleksandram Hapilovam. Ušakovs tobrīd bija 9.Saeimas deputāts, savukārt Hapilovs strādāja par Krievijas vēstniecības padomnieku, taču 2009.gadā viņš pameta darbu Latvijā.

Portāls "kompromat.lv", kura rīcībā nonākusi Ušakova un Hapilova sarakste, ir vērsies Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu izvērtēts, vai šī sarakste neliecina par Ušakova nelikumīgu darbību. Kopumā portāla rīcībā nonākuši "tūkstošiem e-pastu", un tajos esot arī informācija par "Saskaņas centra" reklāmas kampaņām un par to, kurš un par kādiem līdzekļiem tās rīkojis, kā arī cita informācija.

Pēc šo vēstuļu publicēšanas portāls "kompromat.lv" kļuva par hakeru uzbrukuma upuriem. Par to portāla veidotāji vērsās policijā. Policija turpretim apliecināja, ka iesniegums ir saņemts un tas tiekot vērtēts.

Kriminālprocesu policija sāka 23.novembrī pēc Ušakova iesnieguma saņemšanas. Galvaspilsētas mērs iesniegumā lūdza izmeklēt informācijas noplūdi no viņa e-pasta. Ušakovs iepriekš norādīja, ka "ir acīmredzams vismaz viens noziegums - uzlauzts e-pasts. Iespējams, var runāt arī par otru noziegumu - informācija, kas tiek publicēta, ir kompilācija no īstām vēstulēm un viltotām". Viņš pauda cerību, ka policija būs spējīga atrast cilvēkus, kuri varēja atļauties tā rīkoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!