Foto: F64

Bijušajam Rīgas pašvaldības priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (S) “Rīgas satiksmes” iepirkumu kriminālprocesā nav aizdomās turētā statusa, neminot personas vārdu, portālam "Delfi" apstiprināja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Uz jautājumu, vai kriminālprocess pret nu jau bijušo Rīgas mēru izdalīts atsevišķā lietā no tā sauktā "Rīgas satiksmes" (RS) iepirkumu kriminālprocesa, KNAB apliecināja, ka no "Rīgas satiksmes" iepirkumu kriminālprocesa izdalīts cits kriminālprocess, kas saistīts ar stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu.

Šajā kriminālprocesā viena persona, atbilstoši Kriminālprocesa likuma normām, atzīta par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 237.1 panta 2. daļas, norādīja KNAB. Kriminālprocesā notiek pirmstiesas izmeklēšana.

Jau ziņots, ka veicot procesuālās darbības "Rīgas satiksmes" iepirkumu kriminālprocesā, KNAB Ušakova darba kabinetā Rīgas domē izņēma priekšmetu, kurš ar kompetentās institūcijas atzinumu atzīts par stratēģiskās nozīmes ierīci.

Atbilstoši Stratēģiskas nozīmes preču aprites likumam, fiziskajām personām stratēģiskās nozīmes preču iegādāšanās, glabāšana un lietošana ir aizliegta. Par šo preču aprites noteikumu pārkāpšanu paredzēta kriminālatbildība.

Pats Ušakovs iepriekš komentēja, ka izņemtā ierīce bijusi "paštaisīta ierakstoša ierīce", kas atradusies plauktā. "Kā es sapratu no apraksta, runa ir par līmētu albumu, kurā bija iebūvēti kamera un mikrofons," toreiz skaidroja Ušakovs.

Iepriekš ziņots, ka Ušakovam bija piemērots aizdomās turētā statuss SIA "Rīgas satiksme" iepirkumu krimināllietā.

KNAB kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem sāka pērn novembrī. Kriminālprocess sākts par par 2016. gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013. gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!