Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Bijušajam Rīgas mēram un pašreizējam Eiropas Parlamenta (EP) deputātam Nilam Ušakovam (S) piemērots aizdomās turētā statuss jaunā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kriminālprocesā, kas saistīts ar brīvbiļetēm Rīgas mikroautobusos, izriet no politiķa publicētā ieraksta sociālajā tīklā "Facebook".

Šajā ierakstā politiķis apgalvo, ka kriminālprocess sākts par to, ka Ušakovs parakstījis rīkojumu par brīvbiļetēm pensionāriem, skolēniem un 3. grupas invalīdiem, bērniem invalīdiem Rīgas mikroautobusos.

KNAB portālam "Delfi" apstiprināja, ka šī gada 13. februārī pieņemts lēmums sadalīt 2019. gadā uzsāktu kriminālprocesu.

KNAB izdalītajā kriminālprocesā veic pirmstiesas izmeklēšanu aizdomās par noziedzīgiem nodarījumiem, par kuriem atbildība paredzēta Krimināllikuma 320. panta ceturtajā daļā, 323. panta otrajā daļā un 318. panta trešajā daļā – a) kukuļa lielā apmērā piedāvājuma pieņemšanu, ja kukuli pieprasījusi valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, b) kukuļa lielā apmērā piedāvāšanu un apsolīšanu pēc tā pieprasīšanas, kā arī c) dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas.

KNAB izmeklēšanu veic par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas pieļauti konkrētas juridiskas personas interesēs un saistīti ar 2018. gada 28. martā Rīgas domes pieņemtajiem saistošajiem noteikumiem par braukšanas maksas atvieglojumiem galvaspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā.

KNAB portālam "Delfi" apliecināja, ka kriminālprocesā piecas personas atzītas par aizdomās turētām. KNAB nekomentē kriminālprocesā iesaistīto personu identitāti vai amatus, kādus šīs personas ieņēmušas iespējamo noziedzīgo nodarījumu izdarīšanas laikā. Nevienai personai nav piemēroti drošības līdzekļi.

Ušakova pārstāvētā partija "Saskaņa" izplatījusi paziņojumu, kurā viņu partijas pārstāvim uzrādītā apsūdzība nosaukta par "absurdu". Politiskais spēks paudis atbalstu Ušakovam brīdī, kad viņš tiekot "absurdi vajāts".

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis portālam "Delfi" norādīja, ka Ušakovam un bijušajai Rīgas domes vadībai ir senas attiecības ar KNAB un citām tiesībsargājošajām iestādēm.

"Par to liecina 40 kriminālprocesi, kas tika uzsākti kamēr Rīgas domē pie varas bija "Saskaņas" vadītā koalīcija. Ja KNAB veic kārtējo izmeklēšanu par iepriekšējās Rīgas varas darbībām, tad tam vairs nevajadzētu nevienu pārsteigt. Vienlaikus pašu lietu var komentēt tikai izmeklētāji vai lietā iesaistītie, man ar to saistības nav," norādīja pašreizējais mērs.

Pērn decembrī pirmās instances tiesa attaisnoja Ušakovu citā kriminālprocesā, kurā viņš tika apsūdzēts aizliegtas videonovērošanas ierīces glabāšanā.

KNAB 2019. gada janvārī toreizējā Rīgas mēra Ušakova darba kabinetā Rīgas domē izņēma ierīci, kas izmantojama sevišķā veidā veicamajiem operatīvās darbības pasākumiem.

Vēlāk KNAB par šīs aizliegtās videonovērošanas ierīces glabāšanu rosināja Ģenerālprokuratūrai apsūdzēt pašu bijušo Rīgas mēru.

KNAB iepriekš izplatītajā paziņojumā norādīja, ka persona savā darba kabinetā glabājusi stratēģiskās nozīmes ierīci, kas paredzēta sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem, proti, video dokumentēšanai un audioinformācijas ieguvei slēptā veidā.

Šāda veida ierīci fiziskām personām ir aizliegts iegādāties, glabāt un lietot. Ierīce bijusi maskēta kā cits priekšmets, kas vizuāli atgādina albumu vai grāmatu.

Pats Ušakovs iepriekš norādījis, ka tiesas procesa pamatā ir mape, kurā ielīmēta slēpta videokamera un uzlādes vads ar adapteru.

Pēc bijušā Rīgas mēra paustā, mape tika atrasta mēra sēžu un pieņemšanas telpā Rīgas domē, kuru viņš izmantoja, lai rīkotu darba sanāksmes un sniegtu intervijas. Tāpat telpas tika izmantotas publiskiem un reprezentatīviem pasākumiem.

Politiķis uzsvēris, ka tā ir telpa, kas bija pieejama visiem apmeklētājiem, piemēram, Muzeju naktīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!