Foto: LETA

Pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" iepirkumu krimināllietā Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) nekāds statuss patlaban nav piemērots, otrdien žurnālistiem apliecināja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume, piebilstot, ka darba šajā lietā ir daudz.

Vaicāts par krimināllietas virzību, Straume skaidroja, ka šobrīd lietā nav sabiedrībai izpaužamu jaunumu, birojs intensīvi strādā, aicinot sabiedrību būt pacietīgiem, jo darba lietā ir daudz.

Tāpat KNAB intensīvi strādā pie SIA "Rīgas kartes" krimināllietas, kurā birojs aizturēja un vēlāk piemēroja vairākus drošības līdzekļus vienam no uzņēmuma valdes locekļiem Aleksandram Brandavam. "Ir tā, ka šī ir patiešām jauna lieta, īpaši komentēt nevēlamies. Notiek intensīvs darbs, izmeklētāji, operatīvie darbinieki, analītiķi ir ļoti noslogoti patlaban," paskaidroja KNAB vadītājs. Viņš neizslēdza iespējamību, ka lietā varētu parādīties vēl kāds aizdomās turētais, taču tas vienmēr ir atkarīgs no informācijas, kas ir KNAB rīcībā un vai tā satur ziņas, kas dod pamatu kādai personai piemērot statusu. "Lai tā būtu, mums ir jāstrādā, jānoskaidro," rezumēja Straume.

Savukārt attiecībā uz auditoru ziņojumu par "Rīgas satiksmi". Straume paskaidroja, ka "Rīgas satiksmes" iepirkumu krimināllietas ietvaros birojs ir ieguvis savā rīcībā audita ziņojumus. Straume atzina, ka tie ir pietiekoši apjomīgi. Patlaban izmeklētāji iepazīstas ar to saturu, analizē tos un izdara secinājumu, vai ir saskatāma nepieciešamība sākt jaunus kriminālprocesus, kādu personu atbildība vai iespējama noziedzīga nodarījuma, kas nav biroja kompetencē, pazīmes. KNAB priekšnieks norādīja, ka izmeklētājiem devis īsu termiņu šādas analīzes veikšanai un secinājumu izdarīšanai.

Jau ziņots, ka KNAB ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem - par 2016. gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013. gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013. gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro. Kriminālprocesā aizturēti tika ilggadējais partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, bijušais "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" amatpersona Vladislavs Kozaks, uzņēmējs Māris Martinsons un uzņēmējs Edgars Teterovskis, kā arī Elīna Kokina.

Tāpat ziņots, ka KNAB sācis kriminālprocesu par valsts un privāto akcionāru kopuzņēmuma SIA "Rīgas karte" amatpersonas izdarītiem, iespējams, noziedzīgiem nodarījumiem, proti, kukuļdošanu un starpniecību kukuļošanā.

KNAB norādīja, ka krimināllietas materiāli satur ziņas par kukuļa nodošanu starpniekam tālākai nodošanai amatpersonām, lai tās, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu darbības kukuļa devēja interesēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!