Foto: LETA

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) prokuratūrā ir pārsūdzējis Valsts policijas (VP) lēmumu nesākt kriminālprocesu pret žurnālistikas centra "Re:Baltica" žurnālistēm Ingu Spriņģi un Sanitu Jembergu par neslavas celšanu, pastāstīja mērs.

Ušakovs skaidroja, ka vēršanās policijā saistīta ar "Re:Baltica" publikāciju par Rīgas domi un medijiem, kas mēra ieskatā "bija tendenciozas žurnālistikas piemērs". Viņš norādīja, ka pēc publikācijas uzdevis jautājumus Spriņģei un Jembergai par šo publikāciju, taču nav saņēmis atbildes.

Ušakovs uzsvēra, ka šajā situācijā viņš nevēršas pret konkrētu mediju, bet gan pret konkrētu rakstu, kas "satur, iespējams, apzināti melīgus apgalvojumus par mani, "Saskaņu" un Rīgas domi".

Mēra birojā skaidroja, ka prokuratūra ir informējusi domes priekšsēdētāju, ka sūdzība ir pieņemta izskatīšanai un no VP ir pieprasīts materiāls par atteikumu uzsākt kriminālprocesu.

Jau vēstīts, ka Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nams oktobra beigās atzina, ka Rīgas domei ir jāatklāj informācija par tās nodibinājumu "Riga.lv", tostarp par nodibinājuma reklāmas izdevumiem un nodarbinātajām personām, liecina tiesas spriedums.

No tiesas sprieduma izriet, ka žurnālistikas centrs "Re:Baltica" pērn vērsies Rīgas domē ar lūgumu atklāt informāciju par nodibinājuma "Riga.lv" finanšu izlietojumu, valdes protokoliem, kā arī reklāmas izdevumiem sociālajos tīklos.

Pēc lūguma saņemšanas Rīgas dome nolēmusi šādu informāciju nesniegt, aizbildinoties ar personas datu aizsardzību, kā arī ar komercnoslēpumu, tādēļ "Re:Baltica" vērsusies Administratīvajā tiesā ar lūgumu uzlikt Rīgas domei par pienākumu šo informāciju atklāt.

Savā spriedumā tiesa skaidro, ka no publiski pieejamas informācijas var secināt, ka nodibinājumu "Riga.lv" ir izveidojusi Rīgas dome un tajā ir ieguldīti Rīgas pašvaldības līdzekļi. Līdz ar to tiesas ieskatā "Re:Baltica" ir tiesības uzzināt informāciju par valsts un pašvaldības līdzekļu izlietošanu un Informācijas atklātības likums pilnībā attiecas uz Rīgas domes pienākumu sniegt informāciju par nodibinājumu "Riga.lv".

Ar tiesas spriedumu nolemts uzdot Rīgas domei viena mēneša laikā no sprieduma stāšanās spēkā sniegt "Re:Baltica" iesniegumā pieprasīto informāciju par nodibinājuma "Riga.lv" ieņēmumiem 2015. gadā un finanšu izlietojumu 2015., 2016. un 2017. gadā jeb informāciju par izmaksām personām un izdevumiem reklāmai plašsaziņas līdzekļos, kā arī izsniegt nodibinājuma "Riga.lv" valdes sēžu protokolu kopijas.

Tiesas lēmumu vēl var pārsūdzēt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!