Kūlas dedzinātāji šajā pavasarī ir nopostījuši arī vairāk nekā 120 ēkas, Valsts ugunsdzēsības dienesta Preses un sabiedrisko attiecību biroja vadītāja Solveiga Smiltene. Viņa pastāstīja, ka kūlas dedzinātāju ļaunprātīgās rīcības rezultātā izraisīti 1 400 ugunsgrēki, liesmām plosoties vairāk nekā 4 000 hektāru platībā. Dedzinot kūlu, viens cilvēks ir gājis bojā.
Pēdējo trīs dienu laikā reģistrēti 240 kūlas dedzināšanas ugunsgrēki 1 363 hektāru platībā, ugunī ciešot 51 ēkai. Smiltene teica, ka ir gadījumi, kad saimnieki, dedzinot kūlu sev piederošajās platībās, uguni vairs nespēj kontrolēt un sauc talkā ugunsdzēsējus. Dienesta pārstāve atgādināja, ka pērnās zāles dedzināšana ir aizliegta ar likumu, līdz ar to vainīgie tiks sodīti neatkarīgi no tā, ka dedzināšana ir notikusi viņiem piederošajās platībās.

Sods tiks piemērots atkarībā no nodarītā kaitējuma pakāpes. Par kūlas dedzināšanu tiek piemērota administratīvā atbildība, taču, ja dedzināšanas rezultātā nodarīts fizisks kaitējums cilvēkiem vai viņu mantiskajām vērtībām, likumā paredzētajā kārtībā var tikt piemērota kriminālatbildība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!