Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) Ziemeļrietumu robežapsardzības pārvaldes robežsargi uz Latvijas un Krievijas robežas aizturējuši divas personas, kas tiek turētas aizdomās par teroristisku un diversijas aktu pastrādāšanu, ziņo aģentūra "Regnum", atsaucoties uz interneta izdevumu "Fontanka.ru".
21 gadu vecais Maksims Derevjankins un viņa vienaudzis Jevgeņijs Jemeļjanovs aizturēti brīdī, kad centās no Latvijas teritorijas iekļūt Krievijā. Aģentūra "Regnum" vēsta, ka abi aizturētie ir dzimuši Volgogradā. Aizturēšanas brīdī viņi bija ģērbušies maskēšanās tērpos.

Aizturēšana notika Pleskavas apgabala Sebežas robežapsardzības sektorā. Aizdomās turamo ceļa mērķis pagaidām nav zināms.

Latvijas Drošības policijai nav bijusi informācija par aizturēšanu un Krievija līdz šim nav oficiāli par to informējusi Latviju, aģentūrai LETA apliecināja Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

Latvijas drošības struktūra par notikušo aizturēšanu uzzinājusi no masu medijiem.

Kā liecina "Regnum" sniegtā sākotnējā informācija, aizturētie tiek turēti aizdomās par diversiju veikšanu - gāzes vada spridzināšanu Tveras apgabalā, bruņotiem laupīšanas uzbrukumiem automašīnu īpašniekiem, kā arī par terora aktu gatavošanu Volgogradas apgabalā.

Aģentūra "Regnum" atgādina, ka 3.novembrī Tveras apgabalā netālu no Pogorelovo sādžas tika uzspridzināts maģistrālais gāzes vads Uhta-Toržoka-Minska-Ivaceviči.

Diversijai tika izmantota pašizgatavots spridzeklis. Tika atrasts vēl viens spridzeklis, kas nebija detonējis. Spridzekļu izgatavošanai bija izmantotas prettanku granātas detonatori un pulksteņa mehānisms.

Saskaņā ar neoficiālu informāciju aizturētie esot devuši liecības par to, ka viņi darbojas grupā, kas gatavo diversijas un terora aktus, tai skaitā arī pie gāzes vadiem. Viņi apgalvojuši, ka šādas grupas Krievijā ir vairākas.

Pagaidām nav zināms, uz kurieni aizdomās turētie devās, taču nevar izslēgt iespēju, ka viņu mērķis bija Sanktpēterburga vai Ļeņingradas apgabals.

Uzturoties Sanktpēterburgā, Krievijas FDD direktors Nikolajs Patruševs ceturtdien paziņoja, ka specdienestu rīcībā ir informācija par to, ka tiek gatavoti terora akti Sanktpēterburgā un Ļeņingradas apgabalā.

Par abu aizturēto iespējamo saistību ar Latviju, viņu darbības motīviem vai par iespējamo politisko piederību pagaidām nekas netiek ziņots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!