Foto: LETA
Portāla "kompromat.lv" žurnālists Leonīds Jākobsons pēc viņam veiktā uzbrukuma ir noraizējies par savas ģimenes drošību.

Jākobsons aģentūrai LETA pauda sašutumu par policijas rīcību, stāstot, ka bērns bijis nozieguma aculiecinieks. Viņaprāt, tādējādi bērns tiek pakļauts riskam. Astoņus gadus vecais dēls netiekot laists skolā, un sieva ar viņu patlaban slēpjoties.

"Kā viņš ir vainīgs? Policijai nav tiesību teikt, ko viņš redzēja vai neredzēja," teica žurnālists un pauda pārliecību, ka dēls neko neredzēja, jo uzbrukuma brīdī skrēja meklēt palīdzību. "Bērns - tas jau ir zem jostas vietas," piebilda Jākobsons.

Viņš arī norādīja, ka bērnam nav sniegta psihologa palīdzība. Par šādu iespēju esot interesējusies deputāte un bijusī žurnāliste Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), taču, iespējams, pārpratuma dēļ tas nav īstenojies. Izmeklētāja Andžela Fjodorova esot vēlējusies ar viņu runāt psihologa klātbūtnē, taču sieva pret to iebildusi un atteikusies.

Žurnālists atzina: "Varbūt neesmu labākais cilvēks, man ir trūkumi, varbūt pat esmu slikts cilvēks. Bet pret mani vērsts noziegums, un lūdzu to izmeklēt." Policijas rīcību pēc uzbrukuma viņš kritizēja, sakot, ka nozieguma vieta netika norobežota, tādējādi, iespējams, ar nodomu sabojājot pierādījumus, savukārt pēc tam sniegta nepatiesa informācija, piemēram, ka viņš esot atteicies no apsardzes. "Viņi cenšas mani padarīt par aktieri sliktā filmā, kurā es negribu piedalīties," izteicās žurnālists.

Viņš norādīja, ka ilgstoši ir rakstījis par krimināliem jautājumiem, bet nekad nav piedzīvojis, ka žurnālisti tiktu pielaisti nozieguma vietai un ka izmeklēšanas detaļas tiek atklātas tik publiski kā šajā gadījumā.

Jākobsons esot ticies ar policistiem, kuriem uzticas. Viņu vārdus žurnālists nenosauca, raizējoties par psiholoģisko spiedienu uz šiem cilvēkiem. Ja izmeklēšanu turpinās patlaban atbildīgās personas, "kompromat.lv" veidotājs apsverot iespēju atstāt Latviju. Kā vienu no valstīm, uz kurām varētu doties, viņš minēja Izraēlu.

Lai gan viņam saistībā ar publicēto Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) e-pasta saraksti kā drošības līdzeklis noteikts aizliegums izbraukt no valsts, viņš norādīja: ja pārkāpšu kādas vēstniecības slieksni, atpakaļ vairs neatgriezīšos. Žurnālists pats gan neatbalstot došanos prom no valsts.

Viņš arī secinājis, ka uzbrukums, visticamāk, bijusi politiskā atriebība un tas saistīts ar Ušakovu un viņa pārstāvēto apvienību "Saskaņas centrs" (SC). "Domāju, ka SC demonstrē savu spēku," sprieda Jākobsons. Viņš pauda viedokli, ka virkne policistu, tostarp lietā iesaistīto, simpatizē Ušakovam. "Varbūt viņš ir labs mērs, bet viņam arī ir trūkumi, un es par to stāstu. Par to nevajag slepkavot," norādīja žurnālists un pauda uzskatu, ka policija vēlas nevis izmeklēt noziegumu, bet gan "piebeigt" viņu.

"Ja pirmo trīs dienu laikā šādu noziegumu neatklāj, tad to neatklās," skeptiski piebilda Jākobsons.

Viņš arī pauda viedokli, ka tiek izsekots, jo šodien, atgriežoties no policijas, saticis Ekonomikas policijas darbinieku Aleksandru Bebri, kuram esot bijis jāizmeklē uzbrukums portālam "kompromat.lv" pēc Ušakova e-pasta sarakstes publicēšanas. Žurnālists mēģinājis viņu nofilmēt, bet izdevies tikai iemūžināt, kā šis cilvēks bēgot. Viņš neticot, ka var būt šāda sagadīšanās, jo nevienam neesot teicis par došanos uz policiju. Viņš uzskata, ka mērķis ir pārtraukt "kompromat.lv" darbību.

"kompromat.lv" veidotājs vairākkārt kritizēja "Pirmā Baltijas kanāla" darbību, atspoguļojot uzbrukumu. Piemēram, ticis rādīts sižets, kurā fonā redzama Jākobsona automašīna ar numura zīmēm. Viņš uzskata, ka numurs bija jāaizklāj un tam nevajadzēja parādīties televīzijā.

Jākobsons kopā ar advokātu plānojot sagatavot pieteikumu prokuratūrai par policijas veikto izmeklēšanu, kā arī vērsties tiesā par policijas pārstāvju rīcību un izteikumiem. Tostarp viņš pauda neapmierinātību ar Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža teikto, ka cietušais "varbūt pats ir sašāvies". Jākobsons gan saprotot, ka droši vien zaudēs tiesā, jo ticis izmantots vārds "varbūt". Viņš arī pauda neapmierinātību ar policijas pārstāvja Andreja Sozinova rīcību izmeklēšanas gaitā, uzskatot, ka tā bijusi pavirša.

Kā vēstīts, ceturtdien, 29.martā, ap plkst.17 Rīgā, Čaka ielas 47.nama kāpņutelpā, tika sadurts interneta portāla "kompromat.lv" žurnālists Jākobsons. Pēc uzbrukuma viņš tika nogādāts Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā.

Par notikušo policijā ir sākts kriminālprocess par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību. Uzbrucēji esot bijuši divi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!