Foto: Shutterstock

Šonedēļ, 15. janvārī, Rīgas apgabaltiesa kādā krimināllietā par Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) naudas izkrāpšanu atcēlusi pirmās instances tiesas piemēroto nosacīto cietumsodu un noteikusi apsūdzētajam reālu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem.

Ģenerālprokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka 2016. gadā kāda persona tika apsūdzēta par krāpšanu lielā apmērā. Apsūdzētais kā uzņēmuma valdes loceklis bija iesniedzis Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA) pieteikumu atbalsta finansējuma saņemšanai saistībā ar projektu par ražotnes izveidi.

Lai maldinātu par projekta īstenošanu un izkrāptu Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļus, LIAA tika iesniegti viltoti dokumenti par ražošanas iekārtu iegādi, viltoti līgumi ar izejvielu piegādātājiem un viltoti darba līgumi.

Tāpat nomātajās telpās īslaicīgi uz brīdi, kad bija paredzama LIAA pārstāvju pārbaude, tika uzstādītas nenoskaidrotas izcelsmes iekārtas, tā mēģinot radīt iespaidu par pastāvīgi notiekošu ražošanas procesu.

Uzņēmumam izmaksātais atbalsta finansējumu bija 138 768,64 lati (197 449,99 eiro). Šo naudu vīrietis izmantojis pēc saviem ieskatiem un radījis LIAA zaudējumus 197 449,99 eiro apmērā.

Apsūdzētā darbības kvalificētas pēc Krimināllikuma 177. panta 3. daļas. Par krāpšanu lielā apmērā likums paredz sodu – brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

2018. gada 8. maijā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā tika pasludināts spriedums, ar kuru apsūdzētais atzīts par vainīgu inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā.

Pirmās instances tiesa bija lēmusi viņu sodīt ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem bez mantas konfiskācijas nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Vienlaikus par labu LIAA tika noteikta kaitējuma kompensācija 197 449,99 eiro apmērā.

Par pirmās instances tiesas spriedumu noteiktā soda nesamērīgā mīkstuma dēļ prokurors iesniedza apelācijas protestu, lūdzot atcelt pirmās instances tiesas spriedumu daļā par noteikto sodu.

Šogad 15. janvārī Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija pasludināja spriedumu, ar kuru atcēla pirmās instances tiesas spriedumu daļā par sodu un noteica apsūdzētajam sodu – reālu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!