Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors tā dēvētajā skrejlapu lietā par apzināti nepatiesu ziņu izplatīšanu par Saeimas deputātu kandidātiem apsūdzējis savienības "Latvijas ceļš" (LC) izpilddirektoru Ervīnu Straupi un SIA "Adverts" direktoru Igoru Švānu.
Kā informēja Prokuratūras Preses centrā, kriminālvajāšana uzsākta, uzskatot, ka lietā ir savākti pietiekami pierādījumi. Tomēr patlaban nav iegūti tieši pierādījumi, kas norādītu uz noziedzīgo nodarījumu organizētājiem un pasūtītājiem.

Straupem vakar, 17.oktobrī, uzrādīta apsūdzība noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas paredzēti Krimināllikuma 91.pantā: "par apzināti nepatiesu ziņu izplatīšanu par deputāta kandidātu" un 271.pantā: "par varas pārstāvja un citas valsts amatpersonas goda un cieņas aizskaršanu".

Kriminālvajāšana pret Švānu uzsākta šodien. Viņš iepriekš minētajos noziegumos apsūdzēts par līdzdalību atbalsta formā - pēc Krimināllikuma 20.panta 4.daļas un 91. un 271.panta.

Kā ziņots, Valsts policijas Organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas birojā (ONKAB) 18.septembrī tika ierosināta krimināllieta pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 91.pantā - par apzināti nepatiesu ziņu izplatīšanu par Saeimas deputātu kandidātiem. Tas noticis augustā Rīgā, Valmierā un Cēsīs.

Saskaņā ar prokuratūras sniegto informāciju lietas izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka SIA "ADverts" tipogrāfijā Rīgā, Brīvības ielā 155/7, savienības LC vārdā divas reizes - augusta sākumā un septembra beigās - pasūtīti un izgatavoti apzināti nepatiesas ziņas saturoši priekšvēlēšanu kampaņas materiāli par Tautas partijas reģistrētajiem 8.Saeimas deputātu kandidātiem.

Pirmajā pasūtījumā izgatavotas 40 000 skrejlapas A5 formātā "Komanda-Zagļi". To izplatīšanas gadījumi fiksēti daudzdzīvokļu māju mikrorajonos Rīgā, Valmierā un Cēsīs.

Otrajā pasūtījumā izgatavots tikpat daudz un tikpat lielas skrejlapas "Banda". Tās netika izplatītas no pasūtītāju gribas neatkarīgu iemeslu dēļ - 30.septembrī materiālu transportēšanas laikā no tipogrāfijas uz savienības LC Rīgas nodaļas biroju Rīgā, Akmens ielā 15, Valsts policijas darbinieki pasūtījumu aizturēja un izņēma.

Abu skrejlapu teksti saturējuši ne tikai nepatiesas ziņas par konkrētiem Saeimas deputātu kandidātiem, bet arī nepatiesas ziņas par konkrētu deputātu kandidātu, kuri patlaban ir valsts amatpersonas - Saeimas deputāti un Ministru kabineta locekļi, pildot tām uzliktos pienākumus, it kā izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas paredzēti Krimināllikuma 175.pantā "Zādzība", 224.pantā "Bandītisms" un 320.pantā "Kukuļņemšana".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!