Foto: LETA

Drošības policija (DP) ceturtdien, 9. decembrī, nodevusi Latgales tiesu apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu, kas tika uzsākts šī gada 4. oktobrī saistībā ar Krimināllikuma 90. panta otrajā daļā – par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus – paredzēto noziedzīgo nodarījumu, portālu "Delfi" informē DP.

Kriminālprocesa ietvaros tika iegūti pierādījumi, ka Latvijas pilsonis ir ietekmējis citu personu tiesības brīvi vēlēt deputātus, lietojot vēlētāju uzpirkšanu Rēzeknes novada Sakstagala pagastā.

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā iegūtās liecības, kā arī citu izmeklēšanas darbību rezultātā konstatētais procesa virzītājam dod pamatu uzskatīt, ka ir iegūts pierādījumu kopums, lai kriminālprocesu nodotu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai par noziedzīgu nodarījuma izdarīšanu, par ko paredzēta atbildība Krimināllikuma 90. panta otrajā daļā.

Šobrīd aizdomās turamais Latvijas pilsonis atrodas apcietinājumā, jo izmeklēšanas gaitā tika iegūta informācija, ka viņš izsaka draudus un fiziski ietekmē lieciniekus. Saistībā ar to šā gada novembrī Valsts policija uzsāka pret Latvijas Republikas pilsoni kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikuma XIII nodaļu "Noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību".

Drošības policijas lietvedībā šobrīd ir vēl seši kriminālprocesi, kas tika uzsākti pēc 12.Saeimas vēlēšanām saistībā ar Krimināllikuma 90. panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu. Izmeklēšana šo kriminālprocesu ietvaros turpinās.

Jau vēstīts, ka partija "Saskaņa" Augstākajā tiesā (AT) iesniedza pieteikumu par vēlēšanu rezultātiem Latgalē, aicinot uzlikt par pienākumu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) atzīt par nederīgām tās par "Vienotību" atdotās vēlēšanu zīmes, kurās ir izsvītroti visi deputātu kandidāti un atstāts tikai deputāta kandidāta Zaķa vārds. Piektdien, 31. oktobrī, AT šo pieteikumu noraidīja.

AT spriedumā atzina: pierādījumi ļāva izdarīt secinājumu tikai par atsevišķām pretlikumīgām darbībām, kuru apjoms nebija pietiekams, lai ar pārliecinošu ticamību secinātu, ka ir notikuši pārkāpumi, kuru rezultātā ticis ietekmēts vēlēšanu iznākums.

Savukārt DP pārstāvji skaidroja, ka balsu pirkšana 12.Saeimas vēlēšanās neesot bijusi masveidīga, bet par iespējamu balsu pirkšanu Latgalē ir sākti četri kriminālprocesi. Ne visi kriminālprocesi ir sākti tieši par "Vienotības" iespējamajiem pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!