Osnabrikas (Vācija) apgabaltiesa piespriedusi vairākus gadus ilgu cietumsodu četriem vīriešiem no Latvijas, kuri aplaupījuši vairākas krājkasu filiāles Vācija, šodien ziņo laikraksts “Diena”.
Kā laikrakstam apliecinājis prokurors Štefans Līrbke, par bandas vadoni uzskatītajam 31 gadu vecajam Uldim Š. nebrīvē būs jāpavada 12 gadu, viņa “labajai rokai” Armandam J.- astoņarpus, Oļegam G. - septiņi, bet Denisam Č. - seši gadi. Procesa laikā tiesājamie savu vainu atzinuši pilnībā, vienīgi Armands J. noliedzis, ka būtu uzskatāms par bandas vadoņa vietnieku - viņš bijis tikai šoferis un laupīšanu laikā bankās nemaz nav bijis.

Kā vēsta laikraksts, laupītāji vispirms noskatīja aplaupāmo krājkases filiāli, parasti lauku rajonos un netālu no automaģistrālēm. Iepriekšējā vakarā nozaga automašīnas, lai būtu ar ko aizbēgt pēc laupīšanas.

Uzbrukumam parasti tika izmantots brīdis rīta pusē, kad bankās ir maz klientu, bet likumsargi mēdz brokastot un nepatrulē ielās.

Saskaņā ar apsūdzību no 2002.gada novembra līdz 2003.gada septembrim mainīgā dalībnieku sastāvā banda aplaupījusi 11 krājkasu filiāles Vācijas ziemeļos un dienvidos.

Banda darbojusies kopš 1999.gada un laika gaitā vismaz vienreiz sašķēlusies. Abi jaunie atzari turpmāk laupījuši neatkarīgi viens no otra, taču turpinot izmantot ierasto rokrakstu. Osnabrikas prokuratūra savulaik minējusi, ka bandas kopējais laupījums esot krietni lielāks nekā tie 325 000 eiro (nepilni 230 000 latu), kas tiek inkriminēti nule pabeigtajā prāvā, un drīzāk lēšams uz vienu miljonu eiro (vairāk nekā 700 000 latu).

Savulaik Heidelbergas un Manheimas prokuratūra publiskojusi aizdomas, ka banda kopš 2001.gada visā Vācijā pastrādājusi 34 laupīšanas uzbrukumus bankām. Tagad aiz restēm atrodoties 28 bandas locekļi.

Osnabrikas tiesas prāvā Uldis Š. bija atzinis, ka Latvijā neesot nekādu grūtību savervēt bandas dalībniekus. “Ikviens, kas Latvijā atsēdējis cietumsodu, ir gatavs uz šādiem darbiem,” - tā tiesājamo augustā citēja “Neue Osnabrucker Zeitung”. Iespējams viņš ar noziedzīgiem paziņām “apgādājis” ne tikai savu, bet arī citus grupējumus.

Šā gada jūlijā likumsargi aizturēja četras personas, kas tiek turētas aizdomās par 112 tūkstošu latu nolaupīšanu Unibankas filiālē Rīgā, Vaļņu ielā 11. Iepriekš valsts policija apstiprināja, ka Latvijā un Vācijā aizturētie uzskatāmi par viena grupējuma locekļiem, ziņo “Diena”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!