Foto: Shutterstock
Jūlijā Vācijā nozagtās 30 tonnas garneļu, kas atrastas Latvijā, septembra beigās ir nogādātas atpakaļ pie to likumīgā īpašnieka.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Evita Teice-Mamaja aģentūrai LETA pastāstīja, ka garneles to īpašniekam ir atdotas 28.septembrī. Bet kriminālprocess, kas sākts par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībai, ir kvalificēts pēc Krimināllikuma 190.panta otrās daļas un 217.panta otrās daļas par iespējamo garneļu kravas kontrabandu 397 438 ASV dolāru (215 000 latu) apmērā un mēģinājumu tās laist brīvā apgrozībā, izmantojot viltotus uzņēmumu grāmatvedības dokumentus.

Vainīgajiem par kontrabandu lielos apmēros draud brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz astoņiem gadiem, vai piespiedu darbs, vai arī naudas sods līdz 50 minimālajām mēnešalgām. Bet par grāmatvedības dokumentu viltošanu draud sods uz laiku līdz trim gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods līdz 80 minimālajām mēnešalgām.

Pašlaik kriminālprocesā turpinās pirmstiesas izmeklēšana un plašāki komentāri netiek sniegti.

Jau ziņots, ka nenoskaidroti kravas automašīnu vadītāji 16. un 17.jūlijā Vācijas pilsētā Brēmerhāfenē uzrādījuši viltotas Lietuvas pases, kas it kā izdotas Jonam Valaitim (Jonas Valaitis) un Andrum Daukšam (Andrus Daukšas), un, uzdodoties par Latvijā reģistrētas firmas "Alvos Trans" pārstāvjiem, nozaguši divas kravas ar kopumā 65 paletēm saldētu garneļu.

Bet VID Finanšu policijas pārvalde (FPP) 27.jūlijā kādā Rīgas saldētavā izņēma 30 tonnas garneļu bez pavaddokumentiem. Marķējums uz preces norādīja, ka saldēto garneļu izcelsme ir Vjetnama, bet izplatītājs saskaņā ar norādīto informāciju uz preces ir kāds Šveices uzņēmums. Saldētavas telpu īpašnieki nevarēja VID FPP darbiniekiem uzrādīt preces dokumentus, kas apliecina preces izcelsmi un kvalitāti.

Sākotnējā izmeklēšanas informācija liecina, ka garneles bija paredzētas izplatīšanai ārpus Eiropas Savienības, taču FPP pieļauj iespēju, ka preci faktiski bija plānots izplatīt Latvijā. Preces cena bija norādīta eiro, un minētās kravas vērtība ir aptuveni 200 000 eiro (142 000 latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!