Kriminālprocesa ietvaros sāktajā izmeklēšanā apstiprināts, ka notikusi restorānu tīkla "Vairāk saules" kases sistēmā reģistrēto datu izmainīšana un dzēšana, pastāstīja Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Sozinovs.

"Esam apstiprinājuši, ka kases sistēmas darbībā ir notikusi iejaukšanās. Ir veikta sistēmā reģistrēto datu izmainīšana un dzēšana. Apstiprināts, ka darbiniekiem maksātas aplokšņu algas," teica Sozinovs, atsakoties sniegto informāciju sīkāk komentēt.

"Šīs ir trīs lietas, ko esam apstiprinājuši jau tagad. Turpinās izmeklēšana, kurā rūpīgi jāizvērtē liels informācijas apjoms," pauda Sozinovs.

Restorānu tīkla līdzīpašnieks Endijs Bērziņš portālam "Delfi" pauda, ka VP atklājumi ir "pilnīgākais, pilnīgākais safabricējums". "Mēs esam par simts miljoniem procentu pārliecināti, ka Kriminālpolicijas šefs melo," pauda Bērziņš.

"Cik mums zināms, kases sistēmu ekspertīze nav un nevar būt veikta, jo VP divu mēnešu laikā no mums nav paņēmuši kases lentas. Tās joprojām atrodas pie mums. Mēs tās neslēpjam," stāstīja Bērziņš.

"Veicām kases lentu auditu. Mēs šobrīd baidāmies no policijas. Saprotam, ka viņi šobrīd ir ķērušies pie manipulācijām. Sanumurētas kases aparātu lentas viņiem nodosim tikai advokāta klātbūtnē, lai tās netīšām nepazustu," teica "Vairāk saules" līdzīpašnieks.

Vaicāts par aplokšņu algu maksāšanu, Bērziņš teica, ka VP visus uzņēmuma darbiniekus iztaujā par šo tēmu. "Dotajā momentā mums uzņēmumā nav bijušas aplokšņu algas. Mēs pie tā arī paliekam," policijas secinājumus noraidīja Bērziņš.

Vēstīts, ka VP uzņēmumu tur aizdomās par kases aparātu datu sagrozīšanu divu gadu garumā. Saistībā ar notikušo policija aizturēja četras personas.

Maija beigās policijā sākts kriminālprocess pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, un par automatizētas datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā.

Policijai ir aizdomas, ka grāmatvedības datu sagrozīšana notikusi jau kopš 2016. gada. Šajā kriminālprocesā konstatēts, ka kases aparātos ienākumi bija norādīti mazāki nekā reāli ieņemti.

Kriminālprocess sākts pēc kāda iesnieguma, kā arī balstoties uz policijas rīcībā esošo informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!