Foto: LETA
Vairāki cilvēki, kuri 2011.gada 19.februārī plkst.16 "Forum Cinemas" kinoteātrī "Citadele" skatījās filmu "Melnais gulbis", nemaz nav dzirdējuši Nikolaju Zikovu un Aigaru Egli savstarpēji konfliktējam.

Tas izriet no pirmdien Rīgas apgabaltiesā uzklausīto liecinieku teiktā, kuri visi kā viens apgalvoja, ka dzirdējuši, kā Zikovam filmas seansa sākuma daļā diezgan skaļi aizrāda kāda krieviski runājoša kundze, turpretim Egli liecinieki pamanījuši tikai tad, kad viņš jau bijis sašauts.

Pavisam pirmdien uz tiesas sēdi Zikova lietā bija aicināti pieci liecinieki, bet viens neieradās. Viņš atkārtoti tiks aicināts uz 31.janvārī plānoto tiesas sēdi.

Pirmā šodien nopratinātā lieciniece Ilva stāstīja, ka ieradusies uz "Melno gulbi" kopā ar vīru. Viņa dzirdējusi, kā neilgi pēc seansa sākuma sieviete vienā no pēdējām rindām kādam izsaka aizrādījumu, ka nevajadzēja nākt uz tādu filmu, ja nepatīk.

Tiesā atbildot uz apsūdzētā Zikova precizējošo jautājumu par toni, kādā sieviete aizrādīja, lieciniece teica, ka, pēc viņas domām, tonis bija dusmīgs. "Varēja saprast, ka viņai traucē skatīties filmu," liecināja Ilva.

Otra lieciniece Olga uz filmu bija ieradusies kopā ar divām savām draudzenēm. Pēc viņas teiktā, aptuveni filmas 10.-15.minūtē viena sieviete skarbā tonī aizrādījusi kādam kino skatītājam par viņa skaļo uzvedību.

Tomēr pēc aizrādījuma izteikšanas skaļais ēdājs nekļuva klusāks, atcerējās lieciniece. Viņa piebilda, - lai arī zālē, visticamāk, popkornu ēda vairāki cilvēki, tieši viena ēdāja radītās skaņas bija īpaši uzkrītošas. Olga pati gan to esot pacietusi.

Arī trešā šodien nopratinātā lieciniece Natālija atcerējās, ka filmas laikā viena sieviete aizkaitinātā balsī izteikusi aizrādījumu kādam skatītājam, ka viņam vajagot iet uz "bojeviku", nevis tādām nopietnām filmām kā "Melnais gulbis".

Pati Natālija dzirdējusi, ka viens no skatītājiem seansa laikā uzvedas īpaši skaļi, taču viņai tas nav traucējis. Lieciniece pieļāva, ka grūtības uztvert filmu, visticamāk, bija tiem, kuri sēdēja trokšņotājam tuvāk.

Ceturtā šodien tiesā nopratinātā lieciniece Tatjana atcerējās, ka filmas laikā dzirdējusi skaļu papīra čaukstināšanu pēdējā rindā. Kāda sieviete trokšņotājam krieviski aizrādījusi, lai ļauj citiem klausīties filmu, savukārt čaukstinātājs, neraugoties uz kundzes izteiktajiem iebildumiem, vēl kādu laiku turpinājis skaļi uzvesties.

Arī pašai Tatjanai traucējusi uzkrītošā popkorna ēšana zāles aizmugurē. Viņai tā likusies skaļāka nekā parasti.

Visas četras šodien tiesā nopratinātās liecinieces nepieminēja, ka Zikovam filmas laikā būtu aizrādījis vēl kāds, izņemot krieviski runājošo sievieti. Liecinieces arī nebija pamanījušas, ka Zikovs konfliktētu ar kādu kinoteātra apmeklētāju.
Liecinieku pratināšanu krimināllietā par slepkavību kinoteātrī tiesa iecerējusi turpināt rīt, 17.janvārī, plkst.10.

Kā ziņots, pirmā tiesas sēde šajā lietā notika pagājušā gada 23.novembrī, kad prokurore Jekaterina Kušakova nolasīja apsūdzību un savas liecības sniedza nogalinātā Egles šķirtā sieva, bez tēva palikušās meitenes māte un pārstāve Sandra Saulīte. Šā gada 3. un 4.janvārī Zikova lietā notika vēl divas tiesas sēdes, katrā no tām tiesa uzklausīja piecus lieciniekus. Šodien kriminālprocesā notika jau ceturtā tiesas sēde.

Kā liecina apsūdzība, kino seansa sākumā Zikovs esot trokšņojis un čaukstinājis konfekšu turzu, tāpēc 1968.gadā dzimušais bankas "Citadele" darbinieks un četru bērnu tēvs Egle, kurš sēdējis rindu zemāk, izrāvis konfekšu turzu Zikovam no rokām un nolicis to zemē.

Filmas beigās Zikovs priekšā sēdošajam Eglem uzlējis no pudeles nelielu daudzumu ūdens. Viss beidzies ar četriem no Zikova ieroča raidītiem šāvieniem, trīs no tiem trāpījuši Egles ķermenī un notikuma vietā viņš miris, liecina apsūdzība.

Pats Zikovs savu vainu prokuratūras celtajā apsūdzībā noliedz, taču vienlaikus atzīst, ka vairāki tur norādītie fakti atbilst patiesībai.

Tieslietu ministrijas Juridiskās palīdzības administrācija šajā kriminālprocesā lūgusi piedzīt no Zikova 600 latu kompensāciju. Noprotams, ka šādu naudas summu valsts kompensācijā izmaksājusi Egles tuviniekiem.

Kā ziņots, Zikovs tiek apsūdzēts pēc Krimināllikuma 117.panta 3.punkta par slepkavību, ja tā izdarīta vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā. Par to var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem, piemērojot policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem un konfiscējot mantu.

2011.gada 19.februārī Rīgā, "Forum Cinemas" kinoteātrī "Citadele", filmas "Melnais gulbis" seansa beigās kinozālē tika nošauts 1968.gadā dzimušais bankas "Citadele" augsta līmeņa darbinieks, četru bērnu tēvs Egle. Tūliņ pēc notikušā aizdomās par šo slepkavību policija aizturēja 1983.gadā dzimušo juristu Zikovu. Vēlāk tiesa kā drošības līdzekli šim vīrietim piemēroja apcietinājumu, kurā viņš atrodas joprojām.
Egle tika nošauts nepilngadīgās meitas acu priekšā pēc tam, kad viņš netālu sēdošajam Zikovam aizrādīja par nepiedienīgi skaļu uzvešanos filmas laikā.

Pēc aculiecinieku stāstītā, Zikovs filmas "Melnais gulbis" seansa laikā uzvedies nepieklājīgi - izteicis skaļus komentārus, čabinājis uzkodu turzu un nekādi nav reaģējis uz pārējo skatītāju aizrādījumiem. Seansa beigās, kad uz ekrāna jau rādīti titri un skatītāji devušies prom, starp Egli un rindu augstāk sēdošo Zikovu notikusi vārdu apmaiņa. Tad Zikovs izvilcis ieroci un vairākas reizes izšāvis Egles virzienā, viņu nogalinot. Iespējamo slepkavu aizturējuši citi kino apmeklētāji, kad vīrietis mēģinājis pamest zāli. Vēlāk viņš nodots Valsts policijas darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!