Foto: LETA
Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesu nams nolēmis par labu Lietuvas pilsonim Sergejam Markevičam saistībā ar cilvēka tiesībām neatbilstošiem apstākļiem Jelgavas cietumā no valsts piedzīt kompensāciju 3000 eiro apmērā. Markevičs ir viens no krimināllietā par kādreizējā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča slepkavības mēģinājumu iesaistītajiem, pavēstīja advokāts Artūrs Zvejsalnieks.

Administratīvās rajona tiesas spriedumu var pārsūdzēt mēneša laikā.

Tiesa atzinusi, ka laikā no 2013.gada marta līdz 2014.gada martam apsūdzētajam Markevičiusam Jelgavas cietumā netika nodrošināta pietiekama dzīvojamā platība. Kameras dzīvojamā platībā, kurā Markevičius atradās kopā ar citu ieslodzīto, bija vien 5,18 kvadŗātmetri.

Tāpat tiesa konstatēja, ka kamerā, kurā Markevičius tika ievietots, nebija nodrošināts pienācīgs dabiskais apgaismojums. Šāds secinājums pamatots ar to, ka kameras logs iziet tikai uz gaiteni, nevis uz ārpusi, savukārt gaiteņa logi ir necaurspīdīgi un sastāv no tā saucamajiem stikla blokiem.

Pašlaik Administratīvās tiesas Jelgavas tiesu namā ir vērsušiem arī vairāki citi Jelgavas cietuma ieslodzītie saistībā ar apstākļiem šajā ieslodzījuma vietā.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa krimināllietā par Vaškeviča slepkavības mēģinājumu, kā arī citu uzņēmēju slepkavībām apsūdzētajiem piesprieda mūža ieslodzījumu.

Tiesa apsūdzētajam - Mārtiņam Putniņam - piemēroja arī policijas kontroli uz trīs gadiem. Savukārt apsūdzētajiem - Edgaram Krogertam (Edgaras Krogertas), Sergejam Markevičam (Sergejus Markevičius) - piemēroja arī policijas kontroli uz trīs gadiem, piemērojot izraidīšanu no Latvijas.

Zvejsalnieks norādīja, ka Markevičam piespriestais sods tiks pārsūdzēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!