Foto: stock.xchng
Varakļānu pusē sākti trīs kriminālprocesi un viena administratīvā lieta par pērnā gada otrajos Ziemassvētkos notikušu masveida kautiņu, kurā iesaistīti bijuši aptuveni piecdesmit cilvēki.

Kautiņš noticis naktī uz 26. decembri, kad pēc balles, kas notikusi Varakļānu kultūras namā, kādi trīsdesmit cilvēki nolēmuši turpināt ballēšanos kādā privātmājā, vēsta "Latvijas Avīze". Kautiņš sācies pēc tam, kad ballē ieradušies saimnieka neaicināti viesi, kam, pēc pasākuma namatēva teiktā, kāds no kompānijas bija pasūtījis alkoholu.

Viens no nelūgtajiem viesiem, kurš nodarbojoties ar nelegālā alkohola andelēšanu, esot aizskāris kādu ballītes namatēvam pazīstamu meiteni un tad nu kautiņš gājis vaļā. Sākumā pārspēks bijis ballētāju kompānijas pusē un nelūgtie viesi bijuši spiesti ņemt kājas pār pleciem, tomēr pēc neilga laika viņi atgriezušies ar papildspēkiem - aptuveni desmit treniņtērpos tērptiem vīriem.

Kopumā kautiņa otrais cēliens, kura laikā sievietes no uzbrucējiem pat slēpušās skapjos, esot ildzis aptuveni pusstundu.  

" Jā, tas ir fakts, ka viens no mūsu kompānijas bija sazvanījis Intaru un viņš kopā ar Aivaru atveda nelegālo dzeramo. Tas ir slikti, un par to jāsoda, bet tam nav nekāda sakara ar kautiņu. Aivaru šeit visi zina kā kontrabandistu, viņš lielās, ka esot uzpircis policiju un neviens viņam neko nevar padarīt," atklāj Reinis, viens no ballītes viesiem.

Tikmēr nelegāla alkohola tirdzniecībā vainotais Intars "Latvijas Avīzei" apgalvo, ka konflikts izcēlies tikai tādēļ, ka namatēva paziņa, kuru it kā aizstāvējis ballītes saimnieks, ar kāju iespērusi automašīnai. Ballētāji viņam esot atņēmuši jaku, kurā bijusi nauda, tādēļ viņš atgriezies ballītes vietā. Konflikts abiem kungiem esot beidzies ar pamatīgām traumām - Intaram it kā esot smadzeņu satricinājums un lauzta riba, bet Aivaram - atsistas nieres un smadzeņu satricinājums.

Vīrietis, kuru ballētāji apsūdz nelegālā alkohola tirgošanā, to noliedz, taču atsakās paskaidrot, kas īsti viņam naktī bijis meklējams pie svešās mājas.

"Latvijas Avīzei" par "gadsimta kautiņu" Varakļānos kļuvis zināms pēc cietušo jauniešu vecāku sūdzības - viņi laikrakstam uzrakstījuši vēstuli, kurā divus vietējos policistus apsūdz bezdarbībā. Kautiņa naktī neviens no policistiem neesot bijis sazvanāms, tādēļ nācies saukt policistus no Madonas. Tie ieradušies tikai pēc divām stundām. Vietējie policisti pēc tam viņi piekauto jauniešu vecākiem sacījuši, ka jaunieši paši vien vainīgi.

"  Mums vajag īstus policistus, ne formālus. Tādus, kuri dežurē tad, kad tas tiešām ir vajadzīgs, masu pasākumu laikos kas reaģē uz izsaukumiem vai vismaz atbild uz telefona zvaniem, glābjot savu vietējo cilvēku dzīvību. Pašlaik abi policisti izceļas ar sastādīto protokolu daudzumu par dažādiem sīkumiem," apgalvo kautiņā iesaistīto varakļāniešu piederīgie.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes kārtības policijas biroja vecākā inspektore Dace Jukāma laikrakstam apliecinājusi, ka saņemtas sūdzības par policijas darbu. Tās pievienotas kriminālprocesu materiāliem. Varakļānu policistu darbu vērtēšot gan priekšniecība, gan kriminālprocesu uzraugošais prokurors.

Savukārt Valsts policijas Madonas iecirkņa kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Gundars Trops apstiprinājis, ka viens no kautiņā iesaistītajiem vīriešiem bijis policistu redzeslokā, notiesāts par nelikumīgam darbībām ar akcīzes precēm, bet spriedums vēl nav stājies spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!