Foto: DELFI
Finanšu ministrijas Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieku Vladimiru Vaškeviču Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki pirmdien ap plkst.20 aizturējuši Rīgā, Duntes ielā, kad viņš devies uz advokātu biroju. Uzreiz pēc tam izmeklētāji veikuši kratīšanas vismaz četros dažādos objektos.

Kā pastāstīja advokāts Aloizs Vaznis, Vaškeviča rīcībā bija nonākusi informācija, ka pret viņu tiekot gatavota provokācija. Būdams nobažījies, ka tas varētu būt kārtējais atentāts, ierēdnis pirmdien ap plkst.14 vērsies ar iesniegumiem prokuratūrā, KNAB un pie finanšu ministra Andra Vilka (V).

Ap plkst.20 Vaškevičs devies uz advokātu biroju Duntes ielā. Tai brīdī KNAB darbinieki ierēdni aizturējuši. "Iesita viņam pa galvu, nolika viņu uz automašīnas "kapota" un aizturēja viņu," atstāstīja Vaznis.

Notikuma vietā KNAB darbinieki veikuši kratīšanu automašīnā "Subaru Impreza", ar kuru pārvietojies Vaškevičs. Tai pašā laikā KNAB darbinieki ieradušies arī Vaškeviča dzīvesvietā Strautu ielā, kur tobrīd atradusies viņa šķirtā sieva Ināra Vilkaste. Pēc Važņa teiktā, KNAB darbinieki esot pārkāpuši pāri sētai un ar beņķi mēģinājuši izsist mājas logu, bet tas neesot izdevies. Vilkaste KNAB darbiniekus ielaidusi iekšā un piezvanījusi Vaznim. Vaznis devies pie Vilkastes. Tad, ap plkst.21.30, sākusies kratīšana Strautu ielas mājā, kas beigusies ap plkst.4 no rīta.

Tai pašā laikā bez paša Vaškeviča vai viņa advokātu klātbūtnes notikusi kratīšana arī Finanšu ministrijā (FM) un Vilkastes dzīvoklī Jūrmalā. Tikmēr Vaškevičs ievietots Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietā Čiekurkalnā.

No Vilkastes un Vaškeviča dzīvesvietas Strautu ielā KNAB darbinieki kratīšanas laikā esot izņēmuši skaidru naudu eiro banknotēs, bet cik daudz, to Vaznis precīzi nevarēja pateikt. Atbildot uz jautājumu, vai tie varētu vairāki tūkstoši eiro, Vaznis sacīja "varbūt, ka vairāki tūkstoši".

Patlaban Vaškevičs joprojām "atpūšoties" īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Ja izmeklētāji ir iecerējuši lūgt tiesu piemērot Vaškevičam apcietinājumu, tas jādara 48 stundu laikā no aizturēšanas brīža, tātad apmēram līdz rītdienas plkst.20. Pagaidām Važņa rīcībā neesot informācijas par to, ka par aizturētā ierēdņa drošības līdzekli būtu plānots lemt otrdien.

Vaškeviču izmeklētāji līdz šim arī neesot pratinājuši, līdz ar to viņš nav paudis savu attieksmi pret iespējamo kukuļa došanu, saistībā ar kuru varētu būt notikusi aizturēšana, pastāstīja Vaznis.

Kā ziņots, aģentūras LETA rīcībā ir nonācis Vaškeviča prokuratūrai, KNAB un Vilkam adresētā iesnieguma teksts. Tajā teikts: "Manā rīcībā ir nonākusi informācija, ka pret mani tiek atkārtoti gatavota ievērīga provokācija, kuras mērķis ir panākt, lai es zaudētu pašreizējo darba vietu FM vai arī pat mani fiziski likvidēt. Manā rīcībā ir iespējamo personu vārdi, kas pret mani veic šīs pretlikumīgās darbības - KNAB darbinieks J.Jurašs, Militārās pretizlūkošanas dienesta darbinieks Maigurs Strīķis un SAB darbinieks A.Sparāns, kurš jau figurē lietā par manas automašīnas spridzināšanu."

"Ņemot vērā apstākli, ka pret mani jau ir ticis rīkots atentāts 2007.gada 1.maijā un tikai laimīgas sagadīšanās pēc esmu palicis dzīvs, tas, ka mani regulāri novēro un izseko un ka mīklainos apstākļos ir bez vēsts pazudis mans advokāts Ainārs Platacis, tikai apliecina manā rīcībā esošās informācijas patiesumu," iesniegumā finanšu ministram, ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram un KNAB priekšniekam Normundam Vilnītim raksta Vaškevičs.

"Pretējā gadījumā sanāk situācija, ka zināmi personāži, strādājot tiesībsargājošajās institūcijās, izmantojot sev piešķirtās pilnvaras un iespējas, pretlikumīgi un savtīgās interesēs tās izmanto noziedzīgu mērķu vai noziedzīgu grupējumu labā," raksta Vaškevičs.

Viņš lūdz pienācīgā veidā reaģēt uz iesniegumu, sākt pārbaudes kompetences ietvaros un sniegt informāciju par pārbaužu rezultātiem.

Prokuratūras sabiedrisko attiecību speciālists Andrejs Vasks apstiprināja, ka prokuratūras kancelejā ir saņemts Vaškeviča iesniegums, taču par tā saturu prokuratūras pārstāvis atteicās runāt.

KNAB par kukuļdošanu lielā apmērā aizvadītajā naktī aizturējis Vaškeviču.

KNAB 31.janvārī kriminālprocesa gaitā aizturēja FM amatpersonu par kukuļdošanu lielā apmērā - vairāk nekā 50 000 eiro (35 000 latu) - Valsts ieņēmuma dienesta (VID) amatpersonai, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, nodokļu nomaksas kontrolē un nekonstatētu pārkāpumus attiecībā pret konkrētām personām, informē KNAB. Izmeklēšanas interesēs sīkāka informācija patlaban netiek sniegta.

Lai gan KNAB neizpauž šīs amatpersonas vārdu, aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka minētā amatpersona ir Vaškevičs.

Šonakt KNAB ir veicis kratīšanu Vaškeviča kabinetā un ir izņemti atsevišķi dokumenti, kā arī viņa darba dators. Vaškevičs šodien darbā nav ieradies, bet par to ministrijas rīcībā detalizētāka skaidrojuma nav.
Pēc plašas rezonanses kādreizējais VID ģenerāldirektora vietnieks un bijušais Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Vaškevičs pērn martā tika pārcelts un sāka darbu FM. Vaškevičs savu amatu VID zaudēja saistībā ar veikto dienesta reorganizāciju.

Finanšu ministrs Vilks iecerējis izmaiņas savā ministrijā, līdz ar to no amata var nākties šķirties Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietniekam Vaškevičam. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecināja, ka viens no iespējamajiem risinājumiem darba attiecību pārtraukšanai ar ierēdni varētu būt principu pārskatīšana prasībās par pielaidi valsts noslēpumam. Vaškevičam atbilstoša līmeņa pielaides nav.

Patlaban ar Vaškeviču sazināties nav iespējams, viņa mobilais tālrunis ir izslēgts.

Savukārt portāls "nra.lv" raksta, ka pats Vaškevičs intervijā "Neatkarīgajai" pirms pāris dienām atzinis, ka nojauš par gaidāmo aizturēšanu. "Ir dzirdēts baumojam, ka it kā kaut kas tiekot gatavots. Es domāju, ka šo ziņu pirmavots neatrodas Finanšu ministrijā, bet nāk no KNAB. Tie KNAB darboņi jau vairs neko jaunu izdomāt nevar. Viņiem ir izdevies panākt, lai Satversmes aizsardzības birojs (SAB) noņem man pielaidi valsts noslēpumam sakarā ar krimināllietu, ko paši safabricējuši pret mani. Tagad viņi mēģina mani iznīcināt, cenšoties panākt, lai mani atlaiž no darba," intervijā laikrakstam izteicies Vaškevičs.

Kā ziņots, tiesa patlaban izskata krimināllietu, kurā Vaškevičs apsūdzēts par atkārtoti norādītām nepatiesām ziņām valsts amatpersonas ienākumu deklarācijā, slēpjot savu patieso mantisko stāvokli. Vaškevičs neatzīst viņam izvirzīto apsūdzību.

Vienlaikus tiesā tiek skatīta krimināllieta, kurā trīs personas apsūdzētas par uzņēmēju Genādija Peredeļska, Gata Aišpura un Aigara Lūša slepkavību, kā arī Vaškeviča slepkavības mēģinājumu.

Vaškeviča ienākumi 2009.gadā bijuši 19 866 lati, liecina viņa VID publiskojamo datu bāzē pieejamā valsts amatpersonas deklarācija. VID maksātā alga bijusi 17 593 lati, bet Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras maksātais pabalsts bijis 2273 lati.
Kā parādsaistības deklarēti 5482 lati.

Skaidrā naudā Vaškevičs uzkrājis 8500 latus, AS "Parex banka" uzkrājums bijis 326 ASV dolāri (170 lati), 1139 lati un 1420 eiro (997 lati), savukārt AS "Baltic International Bank" uzkrāts 0,91 lats.

AS "Latvijas Krājbanka" noguldīti 3,29 sertifikāti.

Vaškevičs deklarējis 2008.gadā ražotu "Subaru Impreza" markas automašīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!