Foto: F64
Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Arvis Miglāns nolēmis bijušo Muitas kriminālpārvaldes šefu un augstu Finanšu ministrijas ierēdni Vladimiru Vaškeviču saukt pie kriminālatbildības par kukuļdošanu, informē ģenerālprokuratūras pārstāve Laura Pakalne. Prokuratūras sniegtā informācija liecina, ka Vaškevičs aizturēts, brīdī, kad mēģinājis izņemt lapas no SIA "Kravu termināls" pārbaudes lietas.

Prokurors nolēmis Vaškeviču saukt pie kriminālatbildības par kukuļdošanu atkārtoti vai lielā apmērā vai ja to izdarījusi valsts amatpersona, vai arī ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Prokuratūra norāda, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots - laika posmā no pērnā gada decembra līdz šā gada janvārim Vaškevičs, būdams valsts amatpersona, atkārtoti nodevis kukuļus - 2010.gada 26.decembrī naudu 23 700 eiro un 2400 latu apmērā un šā gada 26.janvārī naudu 1580 eiro un 1500 latu apmērā. Savukārt šogad 30.janvārī viņš nodevis naudu 27 600 eiro un 1700 latu apmērā. Kopumā kukuļi nodoti 52 880 eiro un 5600 latu apmērā.

Prokuratūra informē, ka šā gada 31.janvārī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersona Vaškevičam pēc viņa lūguma uzrādīja Muitas pārvaldes Inspekcijas daļas Riska vadības nodaļas pārbaudes lietu par SIA "Kravu termināls." Pēc iepazīšanās ar pārbaudes lietas materiāliem Vaškevičs paņēma no šī pārbaudes materiāla astoņas lapas par SIA "Kravu termināls" noformētajām alkoholisko dzērienu kravām, pēc kā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki viņu aizturēja.

Kukuli Vaškevičs VID amatpersonai devis, lai tā kukuļdevēja un viņa pārstāvētās personas interesēs ietekmētu VID lietvedībā esošās pārbaudes lietas izskatīšanas procesu, tās rezultātā nodrošinātu tām labvēlīgu lēmumu pieņemšanu un nekonstatētu pārkāpumus konkrēta uzņēmuma darbībā, kā arī VID struktūrvienības neveiktu pārbaudes attiecībā uz konkrētām personām un uzņēmumiem, kuru intereses pārstāv kukuļdevējs. Izmeklēšanas materiāli liecina, ka VID amatpersonai šie kukuļi doti arī par citām darbībām, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, muitas administrēšanas jomā un nodokļu nomaksas kontrolē, informē prokuratūra.

Jau ziņopts, ka KNAB Vaškeviča lietu nodeva prokuratūrai augusta sākumā.

Mediji iepriekš vēstīja, ka Vaškevičs esot devis naudu savam senam kolēģim VID - Muitas pārvaldes direktoram Tālim Kravalim, lai viņš pievērtu acis kontrabandas apkarošanā un palīdzētu atrisināt kādam uzņēmējam Rīgas brīvostā radušās problēmas. Iepriekš esot bieži īstenota shēma, ka kravu noformē kā tranzītu, piemēram, uz Krieviju, taču to realizē Latvijā, ziņoja mediji.

Februārī raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka tā rīcībā esošā informācija liecina: Vaškevičs kukuli varētu būt devis tranzītuzņēmēja Vasīlija Rožkova interesēs, jo problēma radusies ar saldētu vistas gaļu Rožkovam daļēji piederošajam SIA "Kravu termināls" Rīgas brīvostā. Iespējams, tieši tāpēc, lai VID pievērtu acis un nekontrolētu nodokļu nomaksu un nekonstatētu pārkāpumus Rožkova terminālī Kundziņsalā, arī bija paredzēts kukulis, vēstīja raidījums "Nekā personīga".

Savukārt LTV raidījums "De Facto" ziņoja, ka kukulis dots, lai Muitas kriminālpārvaldes inspekcijas daļas Riska vadības grupa neveiktu objektīvās pārbaudes šajā uzņēmumā un nekonstatētu pārkāpumus.

KNAB FM Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieku, bijušo Muitas kriminālpārvaldes šefu un augstu VID ierēdni Vaškeviču aizturēja februāra sākumā par kukuļdošanu lielā apmērā. Savukārt Vaškevičs neilgi pirms aizturēšanas iesniegumā Ģenerālprokuratūrai un KNAB vainoja augstas spēka struktūru amatpersonas pret viņu vērstas provokācijas gatavošanā.

Rīgas Centra rajona tiesa Vaškeviču apcietināja, bet KNAB viņu atzina par aizdomās turēto par kukuļdošanu lielā apmērā. Taču vēlāk tiesa Vaškeviču pret drošības naudu no apcietinājuma atbrīvoja.

KNAB kriminālprocesa izmeklēšanas laikā sadarbībā ar VID struktūrvienībām secināts: divu komercuzņēmumu amatpersonas, iespējams, veikušas pretlikumīgas darbības, lai nodrošinātu nelegālu akcizēto preču apriti Eiropas Savienības, tai skaitā Latvijas teritorijā, un izvairītos no nodokļu nomaksas vismaz divu miljonu latu apmērā. Šos faktus izdalītā kriminālprocesā turpinās izmeklēt Finanšu policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!