Valsts drošības dienests (VDD) priekšvēlēšanu periodā un vēlēšanu dienā kopumā fiksēja vairāk nekā 150 tā dēvētos signālus par iespējamiem pārkāpumiem vai nepilnībām, kas saistīti ar pašvaldību vēlēšanām. 70 no tiem fiksēti vēlēšanu dienā, portālu "Delfi" informēja dienests.

Vairāk nekā 70 no šiem signāliem VDD ieguva vēlēšanu dienā, 5. jūnijā, un arī pēc vēlēšanām dienests turpina saņemt informāciju par iespējamiem pārkāpumiem.

No priekšvēlēšanu periodā un vēlēšanu dienā kopumā fiksētajiem signāliem vairāk nekā 80 bija par iespējamiem pārkāpumiem, kuru izskatīšana ir VDD kompetencē, galvenokārt – par iespējamu vēlētāju izvēles prettiesisku ietekmēšanu. Lielākajā daļā gadījumu, dienestam veicot apstākļu noskaidrošanu, informācija par iespējamo pārkāpumu neapstiprinājās. Savukārt daļā gadījumu VDD konstatēja pazīmes, kas liecina par iespējamu gatavošanos prettiesiski ietekmēt vēlētāju izvēli vai veikt citas neatļautas darbības. Šādos gadījumos VDD brīdināja personas, ka šāda rīcība ir nelikumīga un par to paredzēta kriminālatbildība. Līdz šim VDD nevienu kriminālprocesu saistībā ar pašvaldību vēlēšanām nav uzsācis.

VDD pagaidām nav saņēmis Valsts policijas uzsākto kriminālprocesu par iespējamu balsu pirkšanu Jēkabpilī, bet ir gatavs to pārņemt savā lietvedībā.

Mazāk nekā puse no VDD kopumā iegūtajiem signāliem bija par iespējamiem pārkāpumiem, kuru izskatīšana ir citu vēlēšanu norises nodrošināšanā iesaistīto institūciju kompetencē. Šādos gadījumos VDD nodeva iegūto informāciju atbildīgajiem dienestiem tālākai izskatīšanai. Lielākā daļa no šiem signāliem bija saistīti ar iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem. VDD konstatēja arī iespējamas organizatoriskas nepilnības atsevišķos vēlēšanu iecirkņos un informēja par tām attiecīgo iecirkņu komisijas un Centrālo vēlēšanu komisiju.

Dienesta vērtējumā pašvaldību vēlēšanas kopumā ir aizvadītas mierīgi un bez būtiskiem incidentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!