Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas Valsts drošības dienesta (VDD) izmeklētajā kriminālprocesā par Krievijas pastrādātajiem noziegumiem Ukrainā 25 bēgļi atzīti par lieciniekiem, bet patlaban divi Ukrainas pilsoņi ir atzīti par cietušajiem.

VDD 15. martā sācis kriminālprocesu par Krievijas bruņoto spēku īstenotajiem kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci un mieru Ukrainā. Kriminālprocess sākts pēc trīs Krimināllikuma normām. Kriminālprocesu uzrauga prokuratūra.

VDD skaidroja, ka minētajā kriminālprocesā VDD vadītā izmeklēšanas grupa līdz šim ir uzklausījusi 49 personas, kuras bija pieteikušās liecināt par Krievijas bruņoto spēku veiktajiem noziegumiem Ukrainā.

No minētajām personām 25 kara bēgļi atzīti par tiešiem Krievijas bruņoto spēku kara noziegumu un noziegumu pret cilvēci un mieru lieciniekiem.

VDD izmeklēšanas gaitā no lieciniekiem ir ieguvis arī foto un videomateriālus, kuros fiksēti Krievijas bruņoto spēku noziegumi, un tie kā pierādījumi pievienoti krimināllietai. Patlaban turpinās citu iespējamo liecinieku uzklausīšana.

Kriminālprocesā divi Ukrainas pilsoņi ir atzīti par cietušajiem.

Plašākus komentārus VDD nesniedza.

Jau ziņots, ka 24.februāra agrā rītā Krievijas prezidents Vladimirs Putins deva rīkojumu sākt iebrukumu Ukrainā. Kara rezultātā Latvijā līdz šim nokļuvuši tūkstošiem bēgļu, no kuriem daļa pieteicās liecību sniegšanai VDD izmeklētajā kriminālprocesā.

Kriminālprocesā tiek vākti pierādījumi par Krievijas bruņoto spēku īstenotajiem noziegumiem pret cilvēci, tostarp, civiliedzīvotāju slepkavībām, iznīcināšanu, spīdzināšanu un citiem nodarījumiem, kā arī noziegumiem pret mieru, proti, agresijas plānošanu, gatavošanu, tās izraisīšanu, piedalīšanos tajā un agresīva kara vešanu, kā arī kara noziegumiem, piemēram, pilsētu vai citu objektu neattaisnojamu postīšanu un citiem starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumiem.

Ģenerālprokurors Juris Stukāns maijā Hāgā parakstījis vienošanos par Latvijas dalību apvienotajā izmeklēšanas grupā (AIG), kuras uzmanības centrā ir Krievijas pastrādātie noziegumi Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!