Foto: LETA
Līdz šim Valsts drošības dienests nav sācis nevienu kriminālprocesu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, kuru izmeklēšana ir dienesta kompetencē, Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās. Tomēr patlaban vēl turpinās pārbaude par iespējamu balsu pirkšanas gadījumu, portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

Informācija apkopota par laika posmu pirms vēlēšanām un vēlēšanu dienā līdz pulksten 20.00. Kopumā VDD saņēmis 20 tā dēvētos signālus par iespējamiem ar vēlēšanu norisi saistītiem pārkāpumiem vai prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu. Līdz šim neviens kriminālprocess nav sākts.

Vienlaikus VDD norāda, ka nevar izslēgt, ka pārbaudāmu informāciju dienests turpinās saņemt arī pēc vēlēšanām.

Šobrīd noslēgusies pārbaude par signāliem, kas bija saistīti ar vēlēšanu organizatoriskiem jautājumiem vēlēšanu dienā. Tajos VDD nekonstatēja noziedzīga nodarījuma pazīmes. Par iespējamām nepilnībām informētas attiecīgās vēlēšanu komisijas un Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Noslēgusies pārbaude arī par diviem signāliem, kas bija saistīti ar iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu, un vienu signālu par tā dēvēto balsu pirkšanu, kur informācija neapstiprinājās. Savukārt otrā gadījumā par iespējamu tā dēvēto balsu pirkšanu pārbaude vēl turpinās.

VDD secina, ka līdzīgi kā iepriekšējās vēlēšanās, arī šajās vairāk saņemta informācija tieši par iespējamiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē. Par iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu, tajā skaitā iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem, saņemti jau minētie četri signāli. Savukārt par iespējamiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē kopumā tika saņemti 16 signāli.

VDD pateicas iedzīvotāju izrādītajai pilsoniskajai iniciatīvai, informējot dienestu par iespējamiem pārkāpumiem vēlēšanu norises laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!