Foto: morgueFile

Valsts drošības dienests (VDD) 27. martā pieņēmis lēmumu atteikties sākt kriminālprocesu par Rīgas domes sadarbību ar Krimas tilta projektētājiem, liecina drošības dienesta atbilde Rīgas domes (RD) Nacionālās apvienības (NA) frakcijai.

Frakcijas pārstāvis Edvards Ratnieks portālu "Delfi" informēja, ka VDD konstatējis, ka nav noticis noziedzīgs nodarījums, par kuru paredzēta atbildība Krimināllikuma pantā par starptautisko organizāciju un Latvijas noteikto sankciju pārkāpšanu.

NA frakcija VDD (toreiz Drošības policijā) vērsās pagājušā gada 29. oktobrī, lūdzot izvērtēt turpmāku Rīgas domes sadarbību ar Krievijas uzņēmumu, kas projektējis Krimas tiltu un izstrādā arī satiksmes pārvadu Rīgā. NA frakcija uzsver, ka Krimas tilts savieno Krieviju ar Krimu, un tas nozīmē, ka šādi stiprināta Krievijas propaganda par Krimas okupāciju. NA frakcija par absurdu uzskata situāciju, ka šādi uzņēmumi var brīvi darboties Latvijas galvaspilsētā, gūstot par to ienākumus no rīdzinieku nodokļiem. Līdz ar to par šo faktu vērsās drošības iestādē.

VDD veica resorisko pārbaudi. NA frakcijai VDD norādījis, ka Krievijā reģistrētā slēgtā akciju sabiedrība "Institut Giprostrojmost-Sankt-Peterburg" ir pilnsabiedrības "G.B.V." dalībniece. RD satiksmes departaments 2016. gada 17. augustā noslēdza līgumu ar pilnsabiedrību "G.B.V." par "Austrumu maģistrāles posma "Ieriķu iela – Vietlavas iela"" projektēšanu un autoruzraudzību.

VDD pārbaudes laikā noskaidrots, ka RD Satiksmes departaments pirmos divus maksājumus pilnsabiedrībai "G.B.V." ir veicis pirms pret sankcionēto personu ir noteiktas sankcijas, savukārt galīgais maksājums uz attiecīgo brīdi nav veikts.

VDD skaidro, ka ES jurisdikcijā esošās personas finanšu līdzekļu nodošana regulas pielikumā iekļautai juridiskai personai ir aizliegta. Tomēr, ja pārskaitījums izriet no saistībām, kas radušās saskaņā ar līgumu, kas noslēgts pirms dienas, kad pret sankcionēto personu noteiktas sankcijas, ir piemērojams regulas izņēmums. Tādējādi regula neparedz atbildību par maksājumiem, kas veikti saskaņā ar līgumiem, kas noslēgti pirms sankcionēšanas datuma. Taču kompetentajai institūcijai ir pienākums pārliecināties, ka maksājums patiešām ir jāveic saskaņā ar šādu līgumu.

Pagājušā gada jūlijā ES Padome grozīja regulu "Par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība". Attiecīgajā regulā tika iekļauts arī AO "Institut Giprostrojmost-Sankt-Peterburg".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!