Foto: LETA

30. martā Valsts drošības dienests (VDD) rosinājis sākt kriminālvajāšanu pret vienu personu par PSRS īstenoto Latvijas iedzīvotāju deportāciju uz Sibīriju rupju noniecināšanu, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Specdienesta sniegtā informācija liecina, ka persona pret kuru lūgts sākt kriminālvajāšanu pagājušajā gadā Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā 25. martā sociālajā tīklā "Facebook" publicējusi komentāru krievu valodā, apgalvojot, ka 1941. gada 14. jūnijā un 1949. gada 25. martā 57 549 Latvijas iedzīvotājus aizveda iegūt izglītību, turklāt bez maksas.

Persona savā komentārā norādījusi, ka tie, kuri atgriezās Latvijā, saņem lielākus pabalstus nekā daži pensiju, turklāt "atgriezties izvēlējās ne visi, jo Sibīrijā viņiem šķita labāk".

VDD vērtējumā persona savā komentārā publiski rupji noniecinājusi 1941. gada 14. jūnija un 1949. gada 25. marta deportācijas, kas saskaņā ar Romas Starptautiskās krimināltiesas statūtu 7. pantu atzīstamas par noziegumiem pret cilvēci.

Turklāt persona šos Latvijas tautai traģiskos notikumus savā komentārā interpretējusi kā iedzīvotājiem labvēlīgus, tādējādi ņirgājoties par tiem, pauž VDD.

Kriminālprocesu pret minēto personu VDD sāka 2019. gada 26. martā saskaņā ar Krimināllikuma 74.1 pantu par PSRS īstenoto noziegumu pret cilvēci rupju noniecināšanu.

Par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu vai īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma, tai skaitā PSRS vai nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma pret Latviju un tās iedzīvotājiem, publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu vai rupju noniecināšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Kriminālprocesa materiālus, rosinot pret personu sākt kriminālvajāšanu, VDD nodevis Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!