Valsts drošības dienests (VDD) 28. janvārī sācis kriminālprocesu saistībā ar aizdomām par slēptu videonovērošanas kameru un ierakstošās tehnikas uzstādīšanu un izmantošanu Ventspils brīvostas pārvaldes telpās, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 237.1 panta 2. daļas par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem vai to traucēšanai speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu un to komponentu vai programmatūras aprites aizlieguma pārkāpšanu.

Par Ventspils brīvostas pārvaldē slepus uzstādīto videonovērošanas tehniku VDD informējis kāds pārvaldes darbinieks, kurš VDD nodevis arī atrastās videonovērošanas kameras.

Kriminālprocesā VDD veicis Ventspils brīvostas pārvaldes telpu apskati, kuras laikā izņemta arī videoierakstošā tehnika. VDD Ventspils brīvostas pārvaldes telpās izdevies atrast arī dokumentus, kas varētu būt saistīti ar slēpto videonovērošanas kameru un ierakstošās tehnikas uzstādīšanu.

Izmeklēšanā VDD veicis vairāku gan esošo, gan bijušo Ventspils brīvostas pārvaldes darbinieku nopratināšanu. Nopratināti arī darbinieki uzņēmumā, kas, iespējams, veicis slēpto videonovērošanas kameru uzstādīšanu.

Kamēr kriminālprocesā turpinās izmeklēšana, VDD no plašākiem komentāriem atturas.

"Delfi" jau rakstīja, ka Ventspils brīvostas pārvaldē atrastas noklausīšanās ierīces, atsaucoties uz tā rīcībā esošu informāciju, 30. janvārī vēstīja TV3 Ziņu dienests. Ostas pārvaldnieks Andris Purmalis informāciju ne noliedza, ne apstiprināja.

ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) pērn 9. decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām – Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.

Reaģējot uz Ventspils brīvostas iekļaušanu sankciju sarakstā, Saeima grozīja likumus, lai Ventspils brīvostu un arī Rīgas brīvostu nodotu valsts pārziņā, bet 17. decembrī valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas rosinājumu dibināt jaunu kompāniju – "Ventas osta", kas nodrošinās Ventspilī esošās ostas teritorijas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.

Savukārt 18. decembrī OFAC paziņoja par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi. Ventspils brīvostai noteiktās sankcijas tika atceltas pēc tam, kad Lembergs atkāpās no brīvostas valdes un Latvijas valdība veica darbības, lai pārtrauktu Lemberga ietekmi ostā, izriet no ASV Finanšu ministrijas paziņojuma presei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!