Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Valsts drošības dienests (VDD) turpina uzklausīt kara bēgļu, kas cietuši no Krievijas īstenotā vardarbīgā iebrukuma Ukrainā, liecības, portālu "Delfi" informēja dienesta pārstāvji.

Izmeklēšanas interesēs VDD no plašākiem komentāriem atturas," portālam "Delfi" ziņoja VDD.

VDD joprojām aicina sniegt liecības tos kara bēgļus, kuri Ukrainā ir fiziski cietuši no Krievijas bruņoto spēku uzbrukuma vai bijuši aculiecinieki Krievijas bruņoto spēku uzbrukumam civiliedzīvotājiem vai civiliem objektiem. VDD īpaši aicina atsaukties personas, kuras minētās darbības fiksējušas foto, video vai audio formātā. Dienests aicina pieteikties arī Latvijas valstspiederīgos, kuri Ukrainā ir cietuši no Krievijas īstenotajām noziedzīgajām darbībām.

Krievijas bruņoto spēku īstenoto noziegumu aculiecinieki aicināti pieteikties VDD, rakstot uz Ukraina@vdd.gov.lv vai zvanot uz diennakts tālruni 67208964 un norādot savu kontaktinformāciju.

Tāpat personas liecības sniegšanai var pieteikties, vēršoties pie Valsts robežsardzes amatpersonām bēgļu atbalsta centrā, aicina VDD.

Kā norāda dienesta pārstāvji, Kriminālprocess par Krievijas bruņoto spēku īstenotajiem kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci un mieru Ukrainā tika uzsākts nolūkā iegūt un nostiprināt Latvijā pieejamos pierādījumus Krievijas bruņoto spēku noziegumiem, lai tos varētu izmantot Starptautiskajā Krimināltiesā.

Jau vēstīts, ka drošības dienests šī gada 15. martā ir uzsācis kriminālprocesu par Krievijas Federācijas bruņoto spēku īstenotajiem kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci un mieru Ukrainā, portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

VDD norāda, ka kriminālprocesa ietvaros tiek vākti pierādījumi par Krievijas bruņoto spēku īstenotajiem noziegumiem pret cilvēci, tas ir, civiliedzīvotāju slepkavībām, iznīcināšanu, spīdzināšanu un citiem nodarījumiem, kas Ukrainas tautai radījuši fiziskas vai psihiskas ciešanas, noziegumiem pret mieru, tas ir, agresijas plānošanu, gatavošanu, tās izraisīšanu, piedalīšanos tajā un agresīva kara vešanu, kā arī kara noziegumiem, piemēram, pilsētu vai citu objektu neattaisnojamu postīšanu un citiem starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumiem.

Portāls "Delfi" jau vēstījis, ka Krievijas iebrukuma dēļ Ukrainā ir nopostītas slimnīcas, dzemdību nami, vietas, kur uzturas bērni, seniori un sievietes. Kaimiņvalsts invāzijas Ukrainā dēļ līdz 22. martam bojā gājuši teju tūkstoš civiliedzīvotāju, un vismaz 1594 ievainoti, vēsta ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!