Foto: LETA

Valsts drošības dienests (VDD) priekšvēlēšanu periodā un vēlēšanu dienā līdz pulksten 19 ir ieguvis vairāk nekā 60 tā sauktos signālus par iespējamiem pārkāpumiem, tajā skaitā par vēlētāju brīvas izvēles prettiesisku ietekmēšanu, portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

Vienlaikus lielākā daļa no dienesta rīcībā nonākušajiem signāliem ir par iespējamiem pārkāpumiem, kuru izskatīšana ir citu institūciju kompetencē. VDD veic pastāvīgu informācijas apmaiņu ar citām vēlēšanu norisi uzraugošajām institūcijām, nosūtot šādu informāciju tālākai izvērtēšanai atbilstoši piekritībai.

Vēlēšanu dienā VDD turpina strādāt pastiprinātā režīmā, sekojot līdzi vēlēšanu norisei un pārbaudot tā rīcībā nonākušo informāciju par iespējamiem pārkāpumiem. VDD vērtējumā 14. Saeimas vēlēšanas līdz šim ir noritējušas mierīgi un bez būtiskiem drošības incidentiem.

No VDD atbildības jomā esošajiem signāliem daļa jau ir pārbaudīti, dienestam negūstot apstiprinājumu prettiesiskām darbībām, vienlaikus daļa pārbaužu vēl turpinās. Līdz šim VDD nav uzsācis kriminālprocesus par iespējamām prettiesiskām darbībām saistībā ar 14. Saeimas vēlēšanām.

VDD pateicas iedzīvotājiem, kuri dienestam snieguši informāciju par iespējamiem pārkāpumiem.

Savukārt Valsts policijā (VP) portālu "Delfi" informēja, ka līdz pulksten 16 uzsākti trīs administratīvā pārkāpuma procesi par neatļautu aģitēšanu.

VP norādīja, ka policija šodien visā Latvijā reaģē gan uz saņemto informāciju, gan patrulējot veic iecirkņu apsekošanu. Kopumā dienas laikā saņemta informācija gan par priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumu pārkāpumiem vidē, kas ir, piemēram, nenoņemti aģitācijas plakāti vai citi aģitācijas materiāli, gan arī atsevišķiem iespējamiem sabiedriskās kārtības noteikumu pārkāpumiem. Katra informācija tiek pārbaudīta, vairākos gadījumos, policijai veicot pārbaudi, šī informācija par iespējamiem pārkāpumiem vai sabiedriskās kārtības traucējumiem nav apstiprinājusies.

Tajā pat laikā sākti trīs administratīvā pārkāpuma procesi par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu attiecīgi Rīgas, Zemgales un Vidzemes reģionos, un atsevišķos gadījumos vēl notiek informācijas vērtēšana.

Arī VP kopumā vēlēšanu norisi vērtē kā mierīgu, bez būtiskiem starpgadījumiem un pārkāpumiem

Kā ziņots, sestdien notiek 14. Saeimas vēlēšanas. Iecirkņi Latvijā ir atvērti no pulksten 7 līdz 20.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!