Foto: VID
1977.gadā dzimušais Aleksandrs Aleksejevs, kurš apsūdzēts par 440 gramu kokaīna ievešanu Latvijā, paslēpjot to vēderā, Rīgas rajona tiesā šodien atzina savu vainu narkotiku kontrabandā, taču daļēji noliedza apsūdzību, kas viņam celta par narkotiku neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu realizācijas nolūkā.

Attiecībā uz apsūdzības otro daļu Aleksejevs apstiprināja, ka iegādājies, glabājis un pārvadājis kokaīnu, taču noliedza, ka viņam bijis nolūks to realizēt.

Rīgas rajona tiesa šodien sāka minētās lietas izskatīšanu pēc būtības - prokurors Armīns Reinis nolasīja apsūdzību, bet pēc tam tika pratināti liecinieki. Pavisam šodien uz tiesas sēdi bija uzaicināti 16 liecinieki, no kuriem bija ieradušies desmit. Viņus tiesa iztaujāja un pēc tam nolēma, ka pārējie liecinieki atkārtoti tiks aicināti uz tiesas sēdi 2013.gada 16.janvārī plkst.11.30.

Aleksejevu tiesā aizstāv advokāte Valentīna Oļhova. Viņa uz žurnālistu jautājumiem šodien nevēlējās atbildēt, turpretim prokurors Reinis bija runīgāks. Viņš pastāstīja, ka vienīgais lietā apsūdzētais ir Aleksejevs, bet citu personu līdzdalība narkotiku kontrabandā neesot pierādīta. Aleksejevs ar 61 kokaīna konteineru vēderā vispirms lidojis no Buenosairesas Argentīnā uz Romu Itālijā, bet pēc tam - no Romas uz Rīgu.

Jau pirms Aleksejava ielidošanas Rīgā Latvijas muitnieku rīcībā bijusi informācija, ka uz Latviju, iespējams, dodas narkokurjers. "Informācija par kravu tika saņemta no ārvalstu institūcijām," apliecināja prokurors, taču viņš neprecizēja, no kuras valsts tieši šīs ziņas pienākušas.

To, ka Latvijas muitnieki laikus bija lietas kursā par iespējamām Aleksejeva noziedzīgajām darbībām, šodien tiesā apstiprināja arī viens no lieciniekiem - lidostas "Rīga" muitas kontroles punkta darbinieks Guntars, kurš pastāstīja, ka persona jau pirms izkāpšanas no lidmašīnas tikusi identificēta un speciāli sagaidīta pie trapa. Guntars telefoniski koordinējis savus padotos muitniekus, lai viņi Aleksejevu ved uz muitas telpām. Aizturētais nav pretojies.

Sākotnēji pie apsūdzētā nekas netika atrasts, arī viņa uzvedība bija adekvāta, no kolēģu stāstītā atcerējās Guntars. Tomēr vēlāko pārbaužu laikā Aleksejeva vēderā tika konstatēti vairāki svešķermeņi. Ārsti brīdinājuši, - ja šie svešķermeņi ir pildīti ar narkotikām un vēderā izšķīdīs, tad Aleksejeva dzīvībai draud nopietnas briesmas. Viens no muitniekiem šodien tiesā atcerējās, ka šis apstāklis apsūdzēto darījis bažīgu.

Muitnieki Gaiļezera slimnīcā uzraudzījuši aizturēto un gaidījuši, kad viņam radīsies nepieciešamība nokārtot dabiskās vajadzības. Pēc kādas smēķēšanas reizes Aleksejevs teicis, ka tas brīdis ir pienācis - viņam vajagot uz tualeti. Vīrietim iedoti divi medicīniskie trauki un sacīts, ka tajos jāizvada zarnu saturs. Muitnieki atstājuši aizturēto telpā vienu, bet caur pavērtu durvju šķirbu redzējuši, kā viņš piepilda traukus ar izkārnījumiem, no kuriem lielāko daļu veido iedzelteni, 4-5 centimetrus gari konusveida svešķermeņi. Pavisam apsūdzētais no zarnu satura - 61 svešķermeņa - atbrīvojies ar trim piegājieniem.

Vēlāk minētie iedzeltenie konteineri nosūtīti ekspertiem, kuri konstatējuši, ka 57% no to svara aizņem kokaīns. Konteineri ar visu kokaīnu svēruši 772 gramus, bet tieši kokaīns - 440 gramus. Apsūdzētais pirmstiesas izmeklēšanā apgalvojis, ka iegādājies šīs narkotikas Argentīnā par 7000 eiro (aptuveni 4900 latiem), žurnālistiem pastāstīja prokurors.

Aleksejevs jau iepriekš ir nonācis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā. Pirms aptuveni desmit gadiem viņš Latvijā sodīts par mantiskiem noziegumiem, bet vēlāk Vācijā saukts pie atbildības par laupīšanu.

Pēc paša apsūdzētā teiktā, pirms apcietināšanas legāli ienākumi viņam neesot bijuši. Viņš strādājis ārzemēs un pelnījis ap 1000 eiro (700 latu) mēnesī. Dzīvesvieta Aleksejevam deklarēta Rīgā, Pļavniekos.

Kā ziņots, Minēto kriminālprocesu izskatīšanai tiesā šā gada pavasarī nodeva Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra. Ģenerālprokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga aģentūru LETA toreiz informēja, ka lietā vienai personai uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma (KL) 190.1 panta 2.daļas un 253.1 panta 3.daļas.

Tādējādi bargākais no sodiem, kas apsūdzētajam draud, ir brīvības atņemšana uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem un mantas konfiskācija ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Saskaņā ar lēmumu par lietas nodošanu tiesai apsūdzētais 2011.gada februārī ieradies Argentīnā, kur mantkārīgā nolūkā iegādājies kapsulās iepakotas narkotiskās vielas. Tālajā valstī viņš nodzīvojis gadu.

Šā gada martā apsūdzētais norijis iegādātās kapsulas, lai slēptā veidā ievestu tās Latvijā. 4.martā vīrietis ieradies starptautiskajā lidostā "Rīga", kur pēc personas apskates un vēlāk veiktās medicīniskās pārbaudes viņa vēdera dobumā atklāta 61 kapsula ar kokaīnu.

LETA jau ziņoja, ka šā gada 5.martā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde sāka kriminālprocesu pret kādu no Romas ielidojušu un starptautiskajā lidostā "Rīga" aizturētu 1977.gadā dzimušu Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju, kuram vēlāk medicīniskās pārbaudes laikā vēdera dobumā tika atklāts 61 plastikāta konteiners ar kokaīna šķidrumu.

Ekspertīzēs tika konstatēts, ka 772 gramus smagie iedzeltenie vīstokļi satur 57% jeb 440 gramus kokaīna. Pēc VID Muitas kriminālpārvaldes ekspertu aplēsēm, ņemot vērā vielas koncentrāciju un blīvumu kapsulās, nelegālās kravas cena melnajā tirgū varētu svārstīties no 20 000 līdz 50 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!