Foto: Reuters/Scanpix

Drošības policija (DP) šogad sākusi vēl vienu kriminālprocesu par prettiesisku piedalīšanos bruņotajā konfliktā Sīrijā, informē DP.

Plašāku informāciju DP nesniedz, tostarp neatklāj, vai lietā ir aizturēta kāda persona.

Kopumā DP ir četri kriminālprocesi saistībā ar četru personu prettiesisku dalību Sīrijas konfliktā. Šobrīd Latvijas varasiestādēm uz tiesājamo sola izdevies vien nogādāt jaunieti Mārtiņu Grīnbergu. Prokuratūra uzskata, ka puisis Sīrijas konfliktā darbojies teroristu grupējuma "Daesh" pusē. Lietu šobrīd skata pirmās instances tiesa.

Sīrijas konflikts nav vienīgais, kur prettiesiski piedalās Latvijas iedzīvotāji. DP ir ierosināti pieci kriminālprocesi pret deviņām personām par piedalīšanos konfliktā Ukrainā. Šajās lietās DP rezultāti ir labāki, jo šobrīd uz tiesājamo sola pirmajā instancē sēdies daugavpilietis Artjoms Skripņiks. Nesen arī kļuva zināms, ka pagājušā gada augustā viena persona atzīta par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma panta par prettiesisku piedalīšanos Ukrainas konfliktā.

Lai nepieļautu, ka Latvijas iedzīvotāji ārvalstīs iesaistās bruņotos konfliktos, valdība nesen atbalstīja grozījumu likumā, kas paredzēs šādiem cilvēkiem iespēju ar iekšlietu ministra rīkojumu aizliegt izceļot no Latvijas.

Pilsonim, nepilsonim, personai, kurai Latvijā piešķirts bezvalstnieka vai alternatīvais statuss, vai bēglim būs aizliegts izceļot no Latvijas, ja iekšlietu ministrs būs pieņēmis šādu lēmumu, paredz valdībā atbalstītie grozījumi Nacionālās drošības likumā.

Iekšlietu ministrs var pieņemt lēmumu par aizliegumu uz noteiktu laiku līdz vienam gadam, ja valsts drošības iestāde ir konstatējusi, ka minētā persona var apdraudēt valsts drošību, plāno iesaistīties teroristiskās darbībās vai bruņotā konfliktā ārvalstī.

Paredzēts, ka likums stāsies spēkā 2017. gada 1. septembrī, taču norma vēl būs jāpieņem Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!