Foto: LETA
Visi pieci Jēkabpils "policistu laupīšanas" lietā aizturētie ir atzinuši savu dalību noziegumā, tomēr liecības par līdzdalības pakāpi ir pretrunīgas, trešdien žurnālistiem pēc Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdes pastāstīja Valsts policijas (VP) priekšnieks Artis Velšs.

Policijas šefs atturējās no plašākiem komentāriem par aizturēto iespējamo saistību ar citiem noziegumiem un iespēju, ka noziegumā līdzdarbojušies vēl citi policijas darbinieki. Velšs uzsvēra, ka tas ir izmeklēšanas jautājums un, tiklīdz policija par to varēs pastāstīt, tas nekavējoties tiks darīts.

Velšs arī atzina, ka komisijā pārrunāts VP Iekšējās drošības biroja darbs, kā arī spriests, vai šī struktūra būtu jāsaglabā Valsts policijas sastāvā. VP priekšnieks uzskata, ka birojam jāpaliek policijas struktūrā, jo tā darbam ir atdeve – katru gadu esot vairāk nekā 30 notiesātu policistu. Tomēr būtu jāstiprina IeDB operatīvā darba kapacitāte, un tas esot viņa kā policijas priekšnieka uzdevums, sacīja Velšs.

Arī komisijas priekšsēdētājs Ainārs Latkovskis (V) pēc sēdes žurnālistiem atzina, ka IeDB ir "daudz darāmā ar prevencijas darbu". Pašlaik birojā esot tikai seši operatīvie darbinieki, tāpēc birojs var reaģēt tikai uz jau zināmu informāciju par notikušiem noziegumiem un iedzīvotāju iesniegumiem, bet pierūkst informācijas vākšanas preventīvi. Latkovskis uzskata, ka labs risinājums būtu video, audio un GPS novērošana katrā policijas automašīnā, tāpat IeDB būtu jāpārbauda, kādi ir policistu ienākumi un vai nav lielu kredītsaistību, kas varētu radīt korupcijas riskus.

Deputātiem komisjā bijuši arī pretrunīgi viedokļi par speciālo uzdevumu bataljona "Alfa" nākotni – daži komisijas locekļi uzskatījuši, ka tas jāizformē vispār, bet citiem šķitis, ka pietiekama būtu nosaukuma maiņa un atsevišķu darbinieku izvērtēšana, stāstīja Latkovskis. Viņš atgādināja, ka "Alfa" sākotnēji izveidota patruļdienesta un masu pasākumu kartības uzturēšanas nolūkos, tomēr gadu gaitā tā sākusi nodarboties arī ar bīstamu noziedznieku aizturēšanu, un, iespējams, tas psiholoģiski varēja "veicināt šos procesus iekšienē".

Savukārt komisijas sekretārs Kārlis Seržants (ZZS) vēlējies uzzināt, cik policistiem vēl ir "četrdesmito gadu Makarova pistoles", ar kurām bijis bruņots arī Jēkabpilī nošautais policists Andris Znotiņš, žurnālistus informēja pats deputāts. Velšs žurnālistiem pēc sēdes jautājumu par policistu ekipējumu un bruņojumu atteicās komentēt, savukārt Seržants pēc sēdes neslēpa, ka apmēram divām trešdaļām policistu vēl ir Makarova tipa pistoles.

Seržants informēja, ka komisija aicinās Finanšu policiju un azartspēļu uzraugus pievērst uzmanību Jēkabpils gadījumam un pārbaudīt, vai spēļu zālē atrastajai naudas summai nav saistība ar "naudas atmazgāšanu". "Tā summa ir tāda, kādai tur nevajadzētu būt," sacīja Seržants.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka laupīšana Jēkabpilī notika pagājušajā otrdienā pēc pulksten deviņiem, kad pieci bruņoti vīri iebruka spēļu zālē "Fenikss". Pakaļdzīšanās laikā tika nošauts Jēkabpils policists Andris Znotiņš un ievainoti vēl divi likuma sargi. Laupītāji tika aizturēti, un trīs no tiem ievainoti.

Trešdien tiesa apcietināja visus piecus aizturētos – Tukuma policistus brāļus Pāvelu un Denisu Hristoforidi, grupas šoferi Staņislavu Babeli un divus "Alfas" policistus - Arvo Žagaru un Leonīdu Koņuhovu. Tiesa zālē apcietināja tikai Babeli un Pāvelu Hristoforidi, pārējie vēl ārstējas slimnīcā.

Pēc notikušā uz izmeklēšanas laiku no amata tika atstādināts Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis, kuru gan šonedēļ amatā atjaunoja, un "Alfas" priekšnieks Andris Zaušs un divi citi specvienības vadītāji. Policijā šī gadījuma dēļ uzsākta ārkārtas atestācija, nolemts pagaidām vairs nepieņemt jaunus darbiniekus, kā arī plānots reformēt specvienību "Alfa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!