Foto: Shutterstock

15. jūlijā Iekšējās drošības birojs (IDB) Kurzemes tiesas apgabala prokuratūrai nodevis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret četrām Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Kurzemes reģiona brigādes amatpersonām par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Tāpat kriminālvajāšanu rosināts sākt pret divām privātpersonām par kukuļdošanu, kukuļa piesavināšanos un par stratēģiskas nozīmes preču aprites pārkāpšanu, portāls "Delfi" uzzināja IDB.

Privātpersonas – divu uzņēmumu: SIA "VPM Latvia Construction" un SIA "VPM Latvia" valdes loceklis, iepriekš vienojoties ar SIA "VPM Latvia" darbinieku, deva kukuli VUGD Kurzemes reģiona amatpersonām, lai panāktu labvēlīga lēmuma pieņemšanu no VUGD amatpersonu puses, novērtējot būvobjekta – Ventspils mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju atbilstību ugunsdrošības prasībām.

VUGD amatpersonas kukuli 4000 eiro apmērā pieņēma un sniedza nepamatoti pozitīvu atzinumu par būvobjekta atbilstību ugunsdrošības prasībām.

Uzņēmuma darbinieks, kurš iesaistīts kukuļošanā, piesavinājās kukuļa daļu 3000 eiro un bija maldinājis kukuļošanā iesaistīto uzņēmumu valdes locekli par to, ka VUGD amatpersonas pieprasīja 7000 eiro kukuli.

Šajā kriminālprocesā veiktas vairāk nekā 10 kratīšanas, kuru laikā izņēma gan skaidru naudu vairāku tūkstošu eiro apmērā, gan datu nesējus un GSM signālu slāpētāju.

Pēc Iekšējās drošības biroja pieprasījuma VUGD steidzamības kārtā veica atkārtotu tolaik topošās Ventspils mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju apsekošanu un atklāja vairāku būvniecību reglamentējošu normatīvo aktu ugunsdrošības prasību pārkāpumus, kurus būvniecības darbu veicējs novērsa.

Tādējādi tika novērsti ugunsdrošības riski, kuri varēja iestāties minētā noziedzīgā nodarījuma rezultātā.

"Delfi" jau rakstīja, ka pērnā gada pavasarī šajā kriminālprocesā tika aizturētas septiņas personas.

Aizdomās par kukuļa pieņemšanu aizturētas četras VUGD Kurzemes reģiona brigādes amatpersonas, tai skaitā abi brigādes komandiera vietnieki. Viens no četriem aizturētajiem ugunsdzēsējiem bija brigādes komandiera vietnieks dienesta jautājumos Romāns Andrijauskas, bet otrs – komandiera vietnieks ugunsdrošības uzraudzības jautājumos Mursals Kerimovs, zināms portālam "Delfi".

Savukārt par iespējamu kukuļdošanu, lai panāktu labvēlīga lēmuma pieņemšanu no VUGD amatpersonu puses, skatot jautājumu par būvobjekta atbilstības novērtēšanu ugunsdrošības prasībām, tika aizturēts būvuzņēmuma PS "Merks-Ostas celtnieks" pārstāvis, un SIA "VPM Latvija" īpašnieks un darbinieks.

SIA "VPM Latvija" šajā būvobjektā veica projekta ugunsdrošības risinājumu apsekošanu.

Būvuzņēmuma SIA "Merks", kurš ir pilnsabiedrības "Merks-Ostas celtnieks" vadošais partneris, pārstāve Liene Meklere-Kutsare portālam "Delfi" iepriekš skaidroja, ka "izmeklēšanas darbībās iesaistīts un ar procesa virzītāju sadarbojas SIA "Merks" darbinieks, kurš strādāja pilnsabiedrības "Merks Ostas Celtnieks" objektā".

Pēc portāla "Delfi" rīcībā esošās informācijas, šis būvprojekts ir Ventspils Mūzikas vidusskola un koncertzāle, kurai Ventspils dome devusi nosaukumu "Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!