Foto: DELFI

Piestātnes izbūves vietā Ventspils ostā atrasta 500 kilogramus smaga aviācijas bumba, portālam "Delfi" apstiprināja zemessardzes pārstāve Zanda Tamuļone.

Patlaban ap atradumu ir norobežota teritorija 300 metru rādiusā.

Ziņojums par sprādzienbīstamo atradumu saņemts otrdien, bet trešdien uz Ventspili devušies Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas karavīri.

Sprādzienbīstamo priekšmetu paredzēts nogādāt tādā vietā, kurā to varētu neitralizēt.

Paredzams, ka aviācijas bumba tiks pārvesta pa Ventas upi, lai neapdraudētu iedzīvotājus.

Sapieru vienības komandieris pēc ierašanās tikās ar Ventspils pilsētas domes izpilddirektoru Aldi Ābeli un Pašvaldības policijas priekšnieku Jāni Arāju, lai lemtu par Civilās aizsardzības komisijas sasaukšanu un pieņemtu lēmumu par turpmāko rīcību, informē Ventspils pašvaldība.

"Mēs rīkojamies atbilstoši viņu norādījumiem," informēja Ventspils domes izpilddirektors Aldis Ābele. Pašlaik ir bijis rīkojums par teritorijas norobežošanu 300 metru rādiusā, kas tieši neietekmē pilsētas iedzīvotāju ikdienu, tostarp arī pārvietošanās iespējas pāri Ventas tiltam.

Otrā pasaules kara krievu aviācijas bumba atrodas Ventā starp abiem tiltiem aptuveni četru metru dziļumā.

Pustonnu smagā bumba pēc saviem izmēriem vērtējama kā liela un tās šķembu lidošanas rādiuss var būt viens kilometrs, informēja Ābele. Pašlaik nav pieņemts lēmums par iedzīvotāju evakuāciju. Ja tāda nepieciešamība būs, par to tiks ziņots atsevišķi.

"Iedzīvotāju evakuāciju nevaram izslēgt, bet pašlaik izskatās, ka evakuācija drīzāk nebūs nepieciešama," informēja Ābele. Iespējams, aviācijas bumbu varētu transportēt ūdenī iegremdētā veidā. To varētu darīt ar kompānijas "BMGS" tehniku, - šī kompānija veic sauskravu termināļa izbūves darbus vietā, kur atrasta aviācijas bumba.


Ventspilī strādā sapieru brigāde no Saldus, un pēc otras brigādes ierašanās no Liepājas tiks lemts, kā bumbu droši transportēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!