Foto: AP/Scanpix

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde sadarbībā ar Somijas un Igaunijas tiesībaizsardzības iestādēm apturējusi organizētas noziedzīgas grupas darbību, kura nodarbojās ar narkotisko vielu kontrabandu no Latvijas caur Igauniju uz Somiju, portālu "Delfi" informēja VID.

Kopumā ar brīvības atņemšanu notiesātas 16 personas, tajā skaitā Igaunijas un Latvijas iedzīvotāji.

Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka Latvijā, Somijā un Igaunijā kopš 2014. gada darbojās organizēta noziedzīga grupa, kura nodarbojās ar narkotisko vielu kontrabandu uz Latviju lielā apmērā un tālāk uz Igauniju un Skandināvijas valstīm.

Somijā tika aizturēti 16 starptautiskās grupas darbinieki, no tiem pieci Latvijas iedzīvotāji, kas ieveda šajā valstī no Latvijas caur Igauniju lielu daudzumu narkotisko un psihotropo vielu, par ko Somijā tika ierosināti vairāki kriminālprocesi.

Kopumā Somijā izņemti 11,5 kilogrami amfetamīna, 36 000 "Ecstasy" un 1300 "Subutex" tablešu, Latvijas iedzīvotājiem tika izņemti vairāk nekā 10 kilogrami amfetamīna un 38 000 tablešu.

Vienlaikus arī Latvijā, saistītā lietā, VID Muitas policijas pārvalde aizturēja trīs personas, kurām izņemti ap 20 kilogramiem amfetamīna, vairāk nekā 100 gramu kokaīna, ieroči, ieroču klusinātājs, banku karšu viltošanas ierīces. Par šiem un citiem faktiem Latvijā un Igaunijā tika ierosināti un turpinās kriminālprocesi pret Igaunijas iedzīvotājiem, kuri veicinājuši šos kontrabandas faktus savā valstī.

Starptautiskās izmeklēšanas grupas darbības rezultātā tika aizturēti organizētās noziedzīgas grupas līderi Igaunijā un Latvijā, kā arī tika savākti un nostiprināti pierādījumi pret jau minētajām 16 personām.

2015. gadā Somijas tiesa notiesāja visas saistībā ar minētajiem noziegumiem aizturētās personas, tajā skaitā arī Latvijas iedzīvotājus. Kurjeri tika notiesāti ar brīvības atņemšanu uz laiku no sešiem līdz 10 gadiem, bet organizators saņēma 13 gadu cietumsodu.

Kā uzsver VID, šāda ilgstoša starptautiska sadarbība, kas noslēgusies ar pilnībā atklātiem noziegumiem, ir pirmā Muitas policijas pārvaldes vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!