Foto: Shutterstock
Pagājušajā svētdienā, pateicoties vietējo iedzīvotāju iniciatīvai, aizturēti trīs vīrieši, aizdomās par Dignājas pagastā īstenotām nelikumīgām medībām bezlīguma teritorijā. Šo medību laikā nomedīta grūsna staltbrieža govs, kuru šajā laika posmā medīt aizliegts, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā (VP).

Iespējamos nelikumīgo medību īstenotājus izdevies aizturēt uzreiz pēc notikuma pateicoties vietējo iedzīvotāju iniciatīvai, kuri aizkavēja notikuma vietā pieķertos medniekus, neļaujot tiem aizbraukt līdz likumsargu ierašanās brīdim, norāda policijā. Par notikušo VP sāka kriminālprocesu un skaidro notikušā apstākļus.

Pagājušās nedēļas izskaņā, 12. martā, Jēkabpils novadā, Dignājas pagastā ap pulksten 6.30 kādai vietējai iedzīvotājai izdzirdot šāvienu netālu esošajā lauku apvidū, kas ir tā sauktā bezlīguma teritorija un kurā medības nav atļautas, radās aizdomās par iespējamiem malu medniekiem. Pati būdama medniece, sieviete devās aplūkot tuvumā esošo teritoriju un aizdomas apstiprinājās brīdī, kad pamanīja nošautu staltbrieža govi, ko šajā laika posmā ir liegums medīt.

Par konstatēto pārkāpumu, nekavējoties tika informēts Valsts meža dienests un VP, vienlaikus izsaucēja uzkavējās tuvumā notikuma vietai līdz likumsargu ierašanās brīdim un novēroja, vai drīzumā kāds ieradīsies pēc medījuma. Aptuveni 20 minūšu laikā, neilgi pirms pulksten 7, notikuma vietā ieradās trīs vīrieši, kuri piebrauca ar transportlīdzekli un iecēla medījumu tajā, lai vestu sev līdzi.

Pa šo laiku, sievietes paziņas aizšķērsoja piebraucamo ceļu, tādējādi aizkavējot nelegālos medniekus un neļaujot pamest notikuma vietu. Policistiem un Valsts meža dienesta pārstāvjiem ierodoties notikuma vietā, nelikumīgo medību īstenotāji tika aizturēti.

Skaidrojot notikušā apstākļus, aizturētie vīrieši īstenojuši medības teritorijā, ko uzskatīja par medībām atļautu teritoriju, vienlaikus liecinot, ka viņuprāt nošāvuši staltbrieža teļu, uz ko arī norāda medību vietā uz lopa ķermeņa uzliktā medību atļauja. Tomēr apskatot medījumu tuvāk, redzams, ka dzīvnieks bija jau paaugusies staltbrieža govs, kura ķermenī atradās arī jauns embrijs, un tās šobrīd ir liegts medīt.

Notikuma vietā medījums nodots Valsts meža dienestam, kas veiks valstij nodarītā kaitējuma aprēķinus.

Par notikušo VP sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 112. panta otrās daļas par nelikumīgām medībām, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai, ja tās izdarītas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, vai ja ar tām radīts būtisks kaitējums. Izmeklēšanas laikā tiks skaidroti precīzi notikušā apstākļi un iesaistīto personu atbildība nodarījumā, kā arī pārbaudīts vai notikušajā saskatāmi vēl kādi citi likumpārkāpumi saistībā ar medību norisi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!