Madonas rajona Vestienā trešdien konstatēta amonjaka noplūde - no kādam uzņēmējam piederošām mucām noplūduši, iespējams, aptuveni desmit kubikmetri vielas, taču precīzu daudzumu esot grūti noteikt, informēja Madonas reģionālās vides pārvaldes vecākais inspektors Viesturs Viļums.
Amonjaks mucās Vestienā glabājies apmēram 20 gadu un bijis paredzēts lauksaimnieciskai izmantošanai. Par amonjaka noplūdi Vides pārvaldei ziņojuši iedzīvotāji. Noskaidrots, ka mucas, no kurām noplūdusi kaitīgā viela, pieder vietējam uzņēmējam Jānim Valdmanim.

Noskaidrots arī, ka strādnieki gribējuši mucas sazāģēt ar metināmās iekārtas palīdzību un tad arī konstatējuši, ka mucās vēl ir amonjaks. Noplūde notikusi strādnieku bezatbildības dēļ, jo viņi vietu atstājuši un par notikušo nav ziņojuši.

"Amonjaks tecējis no kalna lejā, tad grāvī, bet, par laimi, netika līdz upei, kas ietek Ilziņa ezerā," teica Viļums. Valdmanis jau trešdien sācis vides sanāciju: "Saimnieks norīkoja darbā traktoru, kas pārsūknēja noplūdušo vielu. Ceturtdien grāvī, kurā noplūdis amonjaks, izņems grunti un līdz ar to piesārņojums būs likvidēts," sacīja Viļums. Videi nodarīto zaudējumu noskaidros pēc ūdens paraugu analīžu veikšanas un nepieciešamības gadījumā aprēķinās soda naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!