Foto: LETA
Saistībā ar vētru atcelta avioreisa dēļ viens no apsūdzētajiem no Lielbritānijas nav spējis ierasties uz tiesas sēdi Rēzeknē, kā rezultātā Latgales apgabaltiesai nācies atlikt apelācijas kārtībā skatāmās krimināllietas par kravas automašīnu rindas nelikumīgu apbraukšanu Grebņevā iztiesāšanu.

Kā informēja tiesā, pirmdien lietas skatīšanu bija plānots turpināt ar tiesu debatēm. Taču, tā kā divi no apsūdzētajiem neieradās uz iztiesāšanu, lietas skatīšanu tiesa atlika līdz nākamā gada 29. janvārim.

Minētajā krimināllietā par kukuļošanu, lai panāktu kravas automašīnu ielaišanu caur Grebņevas robežkontroles punktu bez rindas, apsūdzētas 28 personas.

Kriminālprocesā par kukuļņemšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu apsūdzēti 15 robežsardzes darbinieki, viens muitas darbinieks un viens ceļu policists. Savukārt 11 privātpersonām celtas apsūdzības par kukuļdošanu.

Latgales apgabaltiesa 2012. gada 27. decembra spriedumā astoņus no apsūdzētajiem attaisnoja apsūdzībā pēc Krimināllikuma (KL) 323. panta otrās daļas par kukuļdošanu, bet četras personas attaisnoja apsūdzībā pēc KL 320. panta 3. daļas par kukuļņemšanu, un vēl četras personas tika attaisnotas pēc pantiem par kukuļņemšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Trīs no apsūdzētajiem Latgales apgabaltiesa atzina par vainīgiem un notiesāja par to, ka viņi personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās personiski un ar starpnieku nodeva kukuli valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu kādu darbību kukuļdevēja un citu personu interesēs.

Tāpat Latgales apgabaltiesa 16 apsūdzētos notiesāja par to, ka, būdami valsts amatpersonas, izmantojot savu dienesta stāvokli, paši un ar starpnieku pieņēma kukuli par kādas darbības izdarīšanu kukuļdevēja un citu personu interesēs atkārtoti personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Viens apsūdzētais notiesāts par to, ka neatļauti iegādājās un glabāja narkotisko vielu bez nolūka to realizēt, kā arī izteica draudus izdarīt slepkavību vai nodarīt smagus miesas bojājumus, ja ir bijis pamats baidīties, ka šie draudi var tikt izpildīti. Ar Latgales apgabaltiesas spriedumu divi apsūdzētie sodīti ar piespiedu darbu uz 240 un 280 stundām, pārējie apsūdzētie sodīti ar naudas sodiem no septiņu līdz 150 minimālo mēnešalgu apmērā, proti, 1400 latu (1992 eiro) līdz 30 000 latu (42686 eiro).

Apelācijas protestu par pirmās instances tiesas spriedumu iesniedza prokurors, bet apelācijas sūdzības - desmit apsūdzētie.

Lielākie naudas sodi piemēroti Normundam Blomem un Vasīlijam Nakoņečnijam, kas ir uzņēmēji. Piespiedu darbs piemērots personām, kurām patlaban nav līdzekļu naudas soda nomaksai. Savukārt kriminālā autoritāte Raitis Kononovs ir starp tām astoņām personām, kas pierādījumu trūkuma dēļ šajā lietā tikušas attaisnotas.

Krimināllietā apsūdzētajām personām inkriminēta saistība ar kravas automašīnu ielaišanu Valsts robežsardzes Ludzas pārvaldes Grebņevas robežkontroles punkta teritorijā, pārkāpjot noteikto kārtību jeb nelikumīgi apejot garo automašīnu rindu.

Lietā apsūdzība bija celta vēl vienai personai, taču apsūdzētā persona vēlāk mirusi.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka daudzos gadījumos par vienas kravas automašīnas palaišanu pār robežu, apejot rindu, tika maksāts 100 eiro (70 latu) vai 100 dolāru (71 eiro) kukulis, savukārt konkrēti robežsargi par to saņēma 20 (28 eiro) līdz 40 latu (56 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!