Valsts ieņēmumu dienests (VID) ceturtdien aizturējis kādu sešu cilvēku veidotu naudas "atmazgātāju" grupējumu, kuru tur aizdomās par noziedzīgā ceļā iegūtu 86 000 eiro (60,2 tūkstoši latu) legalizēšanu.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ceturtdien aizturējis kādu sešu cilvēku veidotu naudas "atmazgātāju" grupējumu, kuru tur aizdomās par noziedzīgā ceļā iegūtu 86 000 eiro (60,2 tūkstoši latu) legalizēšanu.

Dienests portālam "Delfi" norāda, ka grupējums izvairījies no nodokļu nomaksas lielos apmēros un veicis noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Tādēļ ceturtdien dienests Rīgā un Madonā veicis 17 kratīšanas, kā arī virkne procesuālo darbību. Kratīšanu laikā izņemta skaidra nauda kopumā 72 175 eiro (aptuveni 50 522 lati) un 9830 latu apmērā. Tāpat izņemta pa vienai kaujas pistolei un gāzes pistolei līdzīgi priekšmeti, kuru turētāji nevarēja uzrādīt atļaujas.

Dienests kriminālprocesa ietvaros jau apturējis deviņu uzņēmumu norēķinu kontus, taču iesaldēto finanšu līdzekļu apjomu vēl precizē. Pieciem no aizturētajiem piemērots aizdomās turamā statuss, savukārt sestais - aizturēts.

Grupējums dienesta redzeslokā nonācis jau pērn martā, kad līdzīga rakstura noziegumi bija atklāti Madonas rajonā. Grupējumā darbojās seši cilvēki. Divi no tiem bija atbildīgi par sazināšanos ar finanšu shēmās izmantoto uzņēmumu amatpersonām, paziņoja tām par naudas pārskaitīšanu uz viņu norādītājiem kontiem, deva norādījumus un līdzdarbojās līdzekļu noņemšanā no kontiem.

Vēl divi cilvēki ikdienā sadarbojās ar shēmas organizatoru, izpildot viņa dotos uzdevumus. Šīs personas uzraudzīja arī iepriekš minēto divu rīcību. Visbeidzot, grupējuma vadībā atradās organizators un grāmatvede, kura līdztekus noziegumu izdarīšanā iesaistīto uzņēmumu grāmatvedības kārtošanai, patstāvīgi atsevišķiem klientiem nodrošināja naudas "atmazgāšanas" pakalpojumu sniegšanu, izmantojot arī uz sava vārda reģistrēto uzņēmumu.

Grupējums par sniegtajiem pakalpojumiem ieturēja 4% - 8% no "atmazgāto" līdzekļu summas. Procentu maksājums bija augstāks, ja līdzekļu plūsmai tika izmantoti reāli darbojošos uzņēmumu konti, piemēram, izmantojot uz grāmatvedes vārda reģistrēto uzņēmumu. Savukārt procenta maksājums bija zemāks, ja klients naudas līdzekļus pārskaitīja pa tiešo uz tā uzņēmuma kontu, no kura šie līdzekļi nekavējoties tika noņemti skaidrā naudā.

Dienests atzīst, ka šī shēma bija salīdzinoši vienkārša,. jo naudas no kontiem bija noņemta Latvijā, nevis ārvalstīs. Savukārt uzņēmumiem, kas sadarbojās ar grupējumu labākajā gadījumā būs jārēķinās ar pastiprinātu VID uzraudzību, bet iespējams arī nodokļu uzrēķins un ievērojamas soda naudas.

Atmazgāšanā izmantoti astoņi nelikumīgo darbību veikšanai veidoti uzņēmumi no kuriem katrs darbojās divus līdz trīs mēnešus.

Atbilstoši Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā noteiktajam par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, ja tā izdarītas lielā apmērā vai, ja to izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Savukārt par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa, saskaņā ar Krimināllikuma 218.panta trešo daļu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!