Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija apturējusi "naudas atmazgātāju" grupējumu, kas no valsts budžeta izkrāpa 2,35 miljonus latu, portālu "Delfi" informēja VID Komunikāciju daļā.

Tā skaidro, ka 15.decembrī un 16.decembrī Finanšu policija veica 11 kratīšanas Salaspilī, Smiltenē, Rīgā un Jūrmalā. Kratīšanu laikā izņemti noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogi, kodu kalkulatori, vairāk kā 10 uz fiktīvu amatpersonu vārdiem reģistrētu uzņēmumu grāmatvedības dokumenti un citi nozīmīgi lietiskie pierādījumi, kā arī skaidra nauda - 5000 latu un 600 eiro (aptuveni 421 lats).

Kratīšanas veiktas arī pie kādas personas, kuru tur aizdomās kriminālprocesā, ko VID Finanšu policija uzsākusi jau janvārī.

Finanšu policijas 5. janvārī uzsāktā kriminālprocesa ietvaros, īstenojot vērienīgu izmeklēšanu, izdevās apturēt noziedzīgā grupējuma darbību un kriminālprocesa ietvaros noziedzīgā shēmā iesaistīto uzņēmumu norēķinu kontos kredītiestādēs Latvijā un Igaunijā arestēt vairāk kā 950 000 latu.

Finanšu policijas pārvaldes informācija liecina, ka 13 aizdomās turētās personas 2009.gada augustā, izmantojot vairākus uzņēmumus, kas formāli darbojās būvniecības un nekustamā īpašuma jomā, noformēja ar nodokli apliekamu darījumu dokumentus par faktiski nenotikušiem darījumiem. Tādējādi shēmas organizatori dokumentāli radīja šķietamu saimniecisko darbību un iesniedza VID PVN deklarācijas un pielikumus par faktiski nenotikušiem darījumiem, kas bija par pamatu mākslīgas PVN pārmaksas izveidei. Šī gada augustā un septembrī noziedzīgajā shēmā iesaistītie uzņēmumi deklarējuši VID fiktīvus darījumus vairāk kā 9,7 milj. latu apmērā, šādā veidā samazinot budžetā maksājamo PVN vairāk kā 1,7 milj. latu apmērā.

Turklāt kratīšanu laikā pie aizdomās turētajām personām izņemti vairāku uzņēmumu dokumenti, piezīmes un priekšmeti, kas liecina par to, ka shēmas darboņi jau bija sagatavojuši PVN pārmaksu atmaksu pieprasījumus un gatavojās iepriekšminēto fiktīvo darījumu rezultātā saņemt atpakaļ no valsts budžeta mākslīgi izveidotu PVN pārmaksu vairāk kā 2,35 milj. latu apmērā.

Finanšu policijas pārvaldes izmeklētājiem ir pamats uzskatīt, ka šīs shēmas darbības rezultātā zaudējumi lielā apmērā var tikt radīti arī kādai Latvijas kredītiestādei, kura aizdomās turētās personas uzņēmumam izsniegusi kredītu vairāku desmitu miljonu eiro apmērā. Pēc VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāju rīcībā esošās informācijas aizdomās turētā persona vairākkārtīgi pieprasījusi no kredītiestādes kārtējās kredīta daļas maksājuma izmaksu, par pamatojumu norādot viltotus dokumentus par fiktīviem darījumiem.

Kopumā 5.janvārī uzsāktā kriminālprocesa ietvaros kopš februāra par aizdomās turētām ir atzītas 13 personas – tostarp, gan tās personas, kas bija iesaistītas februārī apturētajā noziedzīgajā grupējumā, gan tās, kuras par aizdomās turētajām personām ir atzītas pēc pagājušajā nedēļā notikušajām izmeklēšanas darbībām. Visām 13 personām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, piemēram, aizliegums izbraukt no valsts un aizliegums tuvoties noteiktām personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!