Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde aizturējusi piecas tonnas nezināmas izcelsmes spirta, portālu "Delfi" informēja VID Komunikācijas daļā. VID pieļauj, ka spirts saražots Latvijā un bija ceļā uz "točkām".

Piektdienas vakarā VID ceļa posmā Pļaviņas-Koknese pārbaudīja kādu "MAN 8.136." kravas automašīnu. Kad autovadītājs atteicās atvērt kravas konteineru, sakot, ka viņam nav atslēgas, durvis uzlauztas.

Atverot slēgtā kravas konteinera durvis, atklājās, ka tajā ir vairākas plastmasas tvertnes. Pārbaudot tvertņu saturu, VID konstatēja, ka kopumā piecās viena kubikmetra tilpuma plastmasas tvertnēs bija iepildīti apmēram 5000 litri caurspīdīga šķidruma ar spirtam raksturīgu smaržu. Automašīnas vadītājs, 1951.gadā dzimis Latvijas pilsonis, pārvadātajai precei nevarēja uzrādīt nedz kravas pavaddokumentus, nedz kravas izcelsmi apliecinošus dokumentus.

VID Muitas kriminālpārvaldes izmeklētāji uzskata, ka kravas nogādes mērķis bija nelegālā alkohola tirdzniecības vietas Rīgā, un ka šis spirts nav ievests kontrabandas ceļā, bet ir ticis saražots kādā no Latvijas vietējām ražotnēm, jo īstenojot nelikumīgas darbības iekšzemē var iegūt lētāku spirtu, nekā ievedot kontrabandas ceļā no ārvalstīm.

"Pārtraucot varbūtējā spirta piegādi tā dēvētajām "točkām", tika būtiski traucēta organizētās noziedzības darbība nelegālā alkohola aprites veidošanā valstī," uzsver VID.

Pret transporta līdzekļa vadītāju ierosināts kriminālprocess par nelikumīgām darbībām ar akcīzes nodokli apliekamo un, iespējams, muitošanai pakļauto preci, to pārvietojot bez jebkādiem preces pavaddokumentiem. Kā arī automašīnas vadītājam ir piemērots aizdomās turamā statuss un noteikta policijas uzraudzība. Savukārt automašīnas krava un pats transporta līdzeklis ir aizturēti.

Transporta līdzeklis šobrīd atrodas glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrā, kur tas atradīsies līdz tiesas lēmuma pieņemšanai kriminālprocesā, bet izņemtā šķidruma paraugs nosūtīts ekspertīzei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!