Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde šī gada martā Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret divām personām par apsardzes uzņēmumā veiktu grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu algu izmaksu, nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, tā nodarot 117 000 eiro kaitējumu valsts budžetam, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka apsardzes uzņēmums saimnieciskās darbības laikā – no 2016. gada aprīļa līdz 2017. gada jūlijam grāmatvedības reģistros nav uzskaitījis darba algas, un uzņēmumos reģistrētajiem un nereģistrētiem darbiniekiem ir neoficiāli izmaksājis neuzskaitīto un neaprēķināto darba algu skaidrā naudā.

Kā arī minētais uzņēmums laika periodā no 2016. gada janvāra līdz 2017. gada jūlijam nodokļu administrācijai sniedza nepatiesu informāciju saturošus dokumentus par darba algām.

Tādējādi, nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli, un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, valsts budžetam tika nodarīts kaitējums – vairāk kā 117 000 eiro apmērā.

Kriminālprocess nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 217.1 pantā par darba samaksas noteikumu pārkāpšanu un 218. panta otrajā daļā par izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas.

Likums par grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksāšanu, ja tas izdarīts ievērojamā apmērā, kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz trim gadiem.

Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas likums kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret divām personām, viena no tām – bijusī Valsts policijas amatpersona.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!