Foto: Shutterstock

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas šī gada novembra vidū apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kas laika periodā no 2016. gada aprīļa līdz šā gada novembrim izvairījās no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas un legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus, nodarot Latvijas valsts budžetam vairāk nekā 900 000 eiro zaudējumus.

Noziedzīgā grupējuma darbības shēmā bija iesaistīti vairāk nekā 20 Latvijas uzņēmumi un vairāki Lietuvas, Lielbritānijas, Čehijas un Polijas uzņēmumi, kuru pamatnodarbošanās ir biroja tehnikas un kancelejas preču tirdzniecība, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamā PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas "klients" PVN pārskatos iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru.

Kriminālprocesa ietvaros VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki veica 14 kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu birojos, dzīvesvietās un automobiļos Rīgā, Mārupē, Ogrē, Jūrmalā un Limbažu novada Skultes pagastā. Kratīšanu laikā tika izņemti dažādi kriminālprocesam nozīmīgi priekšmeti. Tāpat uzsāktā kriminālprocesa ietvaros ir arestēti Latvijā reģistrētas juridiskas personas bankas kontā esoši finanšu līdzekļi vairāk nekā 10 000 eiro apmērā.

Par minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu divas personas ir atzītas par aizdomās turētām, un tām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Minētās personas jau iepriekš ir nonākušas finanšu policijas redzeslokā par līdzīgu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, un tām ir krimināla pagātne.

Saistībā ar organizētā noziedzīgā grupējuma veiktajām darbībām VID Finanšu policijas pārvaldē ir uzsākts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 218.panta trešajā daļā un 195.panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!