Foto: LETA

Šī gada novembrī Valsts ieņēmumu dienests (VID) apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kurš nodarbojās ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) krāpšanu, nodarot valsts budžetam vairāk nekā 190 000 eiro zaudējumus.

Kratīšanu laikā atrasta un izņemta ne tikai skaidra nauda, sudraba un zelta monētu kolekcija, datori un grāmatvedības dokumenti, tai skaitā "melnās grāmatvedības" pieraksti, bet arī narkotiskās vielas un kaujas ieroču patronas, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, noskaidrots, ka organizēta personu grupa laika periodā no 2021. gada augusta līdz šī gada augustam darbojās ar mērķi realizēt Latvijā reāli strādājošiem uzņēmumiem dažāda veida preces un pakalpojumus – veikt darījumus, kas apliekami ar PVN, un izvairīties no PVN nomaksas valsts budžetā lielos apmēros.

Nozieguma realizēšanai grupa veica saskaņotas darbības, organizēja un veica faktiski nenotikušu darījumu uzrādīšanu lielos apmēros organizētās grupas faktiskā kontrolē esošo uzņēmumu PVN deklarācijās, tādējādi nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 190 000 eiro.

Uzņēmumi darbojās dažādu preču vairumtirdzniecības un vieglo, smago automašīnu un traktortehnikas tirdzniecības jomās.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki veica procesuālās darbības Rīgā, Mārupes un Ķekavas novados, tajā skaitā, 19 kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos un mašīnās.

Kratīšanu laikā atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi – skaidra nauda 38 255 eiro, sudraba un zeltu monētu kolekcija, grāmatvedības dokumenti, tai skaitā "melnās grāmatvedības" pieraksti, narkotiskās vielas, kaujas ieroča patronas, mobilie tālruņi, datori un datu nesēji, kas tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitā.

Mantisko jautājumu nodrošināšanai uzlikti aresti automašīnām "Mercedes Benz" "S350" un "BMW" "635", kā arī septiņiem nekustamajiem īpašumiem Mārupes un Ķekavas pagastos.

Saistībā ar organizētā noziedzīgā grupējuma darbībām VID Nodokļu un muitas policijā ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 218.1 panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm.

Šis krimināllikuma pants kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Kriminālprocesā 16 cilvēkiem ir tiesības uz aizstāvību; no tām trijiem piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta, norāda VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!