Foto: VID

Šā gada februārī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas darbinieki apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kurš stikla taras tirdzniecības jomā nodarbojās ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Atbilstoši VID speciālistu secinājumiem noziedzīgais grupējums īstenoja nodokļu izkrāpšanas shēmu, un tā tika realizēta stikla taras tirdzniecības jomā.

Shēmas "klients" – uzņēmums – savos grāmatvedības dokumentos uzrādīja un PVN deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem.

Fiktīvu darījumu shēmā iesaistīto uzņēmumu darbību rezultātā iespējamie nodarītie zaudējumi valsts budžetam laika perioda no 2019. gada 1. jūnija līdz šim brīdim ir ne mazāk kā 300 000 eiro. VID norāda, ka kopējā darījumu vērtība bez PVN pārsniedz vienu miljonu eiro.

Kriminālprocesa ietvaros VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki veica procesuālās darbības Rīgā, Garkalnē, Mārupē un Limbažos, tajā skaitā, 15 kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos, noliktavās un automobiļos.

Kratīšanu laikā atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi, tostarp nereģistrēta gāzes pistole, mobilie tālruņi, datori, datu nesēji un grāmatvedības dokumenti, kas tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitā.

Par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem četras personas ir atzītas par aizdomās turētām, tām ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Saistībā ar organizētā noziedzīgā grupējuma darbībām VID Nodokļu un muitas policijā ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 218. panta 3. daļas, kas par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas organizētā grupā kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, kā arī pēc 195. panta trešajā daļā paredzētajām noziedzīgo nodarījumu pazīmēm.

Šis likuma pants par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā vai organizētā grupā kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā, norāda VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!